Monday, August 15, 2011

MISI MEWARNAKAN RUMAH



Hye fwens.....!!! hai

Alhamdulillah.....hari ni dah 15 Ramadhan.....eh..lagu raya pun dah mula berkumandang kat radio..huhu...

Okey dokey...kita sambung Diary Ramadhan yupp..

14 Ramadhan 1432H/2011

Aktiviti kami sekeluarga semalam adalah mewarnakan rumah...ala kat luar je pun..tapi penatnya...Ya Allah.....

Kena buat semalam gak...sebab...minggu ni dan minggu seterusnya..my dad dah mula busy dengan kerja nya...and I kena get ready take over kerja2 my dad kat rumah la pulak...huhu...

sebelum mengecat......keluarkan barang-barang dulu....lepas tu...kami orang keluar pi beli barang dapaur dulu...yer la stock minggu lepas dah habis....tempat paling mudah nak cari bahan2 basah..tak lain tak bukan kat Rumah Pakcik Mydin la...area MITC sana...


budak lorat....wek


sambil-sambil tu beli gak bahan-bahan tuk buat Kuih Raya....tapi banyak yang takde...kena cari lagi la nanti..

dah habis shopping....balik rumah..tido dulu kejap..konon la kumpul energy...lepas zohor..aktiviti mewarna dimulakan....


my mom tak puas hati dengan warna ni.....masa tengok kat catalog...warna lain...agak coklat sikit...tapi ni..kuning...huhu...

dah beli kan....so....teruskan je la...dekat sama juga dengan warna rumah kami yang asal..cuma warna kuning ni..slow sikit...


jom mula......... agak cepat juga la....dalam kul 6 tu dah siap....tinggal nak touch up sikit2 je....


budak ni..action je.....kejap je dia menolong...lepas tu..lesap ke dalam rumah.....wek


serius la tu konon....huhu...
hanya gambar budak ni je available....gambar yang lain tak sesuai yupp tuk di masukkan di sini...

penatnya.........I tolong pun tak habis....tinggalkan mengecat..masuk dapur lak.....penat sangat...rasa nak berdiri pun tak larat....gagahkan juga...

bila berbuka...tak makan mana pun..air je bergelas-gelas.....

time berbuka.....

" Ayah......hari ni cuti eh pi terawikh....penat lah....."

" eh...mana ada cuti-cuti nih......" jawab si Ayah.

lepas habis berbuka....

" Ayah rasa....ayah pun nak absent juga lah...tak larat......"

" ha...ha....ha...ha........"

" pengajaran yer....tahun depan..kalau nak cat rumah....jagan cat dalam bulan puasa......" kata Si Ayah lagi..
maka...malam tu....semua lepak.......charge energy untuk keesokkan harinya pula.....pang
itu la kisahnya........you all pulak..buat apa hujung minggu lepas...??

26 comments:

Kakzakie said...

Rumah kakak dah 4 tahun tak tukar warna ZN...

Memang letih mengecat kan. Kakak suka sebab ZN buat sekeluarga mestilah boleh siap sehari walau letihnya usah di kata...:)

ILA HonEyBuNNy said...

hehe....

banyaknya nabilah shopping barg kueh2 raya..best2..ngeh3

aahh kan..kalau cat bulan puasa, mst letih malam..ehheeh

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

mmg pttnya ngecat jgn dlm bulan puasa..tp kalau ngecat bkn dlm bulan puasa takda feel raya hehe..


akak suh hubby cat pagar dia malas..

Ieda Al-Habsyi said...

rajinnyer :)

atty's said...

Salam Nabilah..niat dihati pun ,nak cat rumah taun nie..

tapi tah bilanya nak cat..hihihiihi

YanaMIB said...

mengecat mmg sgt penat..jgn kata cat satu rmh..nk mentacap tacap pn penat..adeh~ kira raya thn ni 'berumah' baru la nabilah ye..hihi

sizuka[Izzati] said...

wah mula mengecat dahhhhhh.syok nak beraya.hehe.

♥ manje ♥ said...

kita pon cat umah jugak tapi baru separuh... penat sgt2... mmg kena cat sebelum bulan puasa... baru ada tenaga... tak tuang terawih ~

Prince Halilintar said...

eh, same lak topik gan kak dilla psl cat rumah..heee

best la dpt cat rumah kan tambah2 nak raya ni..rumah kat kg prince adik2 prince cat dah sblm pose ritu..

weekend ritu gi plaza lowyat teman member beli laptop..

kella said...

woww.. cantiklah rumahnya nanti... =) kita menantikan hadiah dari nippont paint nih.. moga moga sebelum raya lah hendaknya.. hmm

lieya orange M.I. said...

lawanya warna jingga tu.. :P
hujung minggu hari tu, lieya habiskan waktu buat buku log..itupun masih tertangguh..:p

ana ayesha said...

mmg rajin sungguh mewarna rumah bulan posa pulak tu ...... ada majlis istimewa ke menjelang
raya nanti?

aliesha kirana said...

haahah. aah mmg penat mengecat. AK blom mula lg ni. kalau dh mengecat nnti, mmg hilangla tenaga. huuu.. hujung minggu AK pegi majlis bukak pose! hihihih best!

Dilla Ady said...

huihhh..mmg penat ngecat nih..sbb tu incik darlin' awal2 lagi da warning..nk suh cat pastikan sebelum bulan pose..


ye la, lebih kurang same warna kite ye..

Nik Thoha said...

Salam. wah beraya dengan rumah baru la nampaknya.. apa pun selamat berpuasa. :)

Hanif said...

Tahun lepas dah tukau waena..tahun ni malas

Papa Mifz said...

last weekend g shopping baju raya jer sikit2...rumah papa mifz tahun ni close...so xde nak cat2 or yg sama waktu dgn nye..hehe tgu rumah sendiri siap tahun depan baru la syok kalo nak hias2 time2 rayo....

Miss Tira said...

Tunjuk-tunjuk laa nanti gambar rumah selepas dicat camner.. Meriah laa raya kali ni dengan cat baru. Huhu :)

P/s: Maaf lama tak melawat sini. Sangat sibuk baru-baru ni.. :)

nunama a.k.a nur :) said...

waah!! :) hehe. emm kali ni, rumah x bercat. hanya kemas2 bersihkan habuk dan sesawang.

::mak incik:: said...

haha... betol2.. cat awal2.... buat kuih raye ape tahun ni??

dhiera said...

wah..rajin ye mengecat rumah~

ikatankasihku said...

rajin nyer dd menolong....hehehe
cantik colour cat tu, sejuk er mata memandang.. :)

Cik Ina Do do Cheng said...

nabilah didi nampak cam dah kurus. dah lama tak nengok dia. amboi rajin mengecat, tak penat ke nabilah.

ainz said...

tahun ni sy tak cat umah..insyaAllah tahun depan..seminggu sebelum ramadhan akan start pojek..heee..

asliner said...

dalam bualan puasa nie..
oleh kerana tempahan kuih masih tidak siap..
jadi kami kene keje 7 hari seminggu..(^_^")
penat2 pun macam gembira jugaklah sebab happy tengok bos gembira sebab kuih dapat disiapkan..hee

bighagenjo said...

uiyooo, umah warna baru la raya ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...