Tuesday, August 16, 2011

PULUT DAKAP



Hello fwens.....!!!baling   

Selamat berpuasa...........ha...pernah tengok....makan kuih Pulut Dakap ??

Tak pernah...?? pelik...?? takpe...takpe...jom kita ikuti sambungan Diary Ramadhan yupp....


macam biasa lah..tugas membeli juadah berbuka puasa diserahkan kepada my dad....apa yang my dad beli..itu la yang kami makan...

1 day....my dad beli satu kuih ni....yang mana pada I sangat pelik dan tak pernah nampak pun sebelum ni..


ha....nampak tak kuih yang berikat tu...??
I tanya my dad..kuih apa tu...my dad kata...

" entah...nampak macam menarik je...tu yang beli..."emo20  


maka....bermula sesi pengeledahan di rumah Pakcik Google....geledah punya geledah...baru la I tahu...yang kuih ni...namanya adalah Pulut Dakap

kenapa eh di namakan Pulut Dakap ? I rasa sebab keadaan pulut ni yang berdakapan...eh ada juga nama lain bagi kuih ni...

Kuih Romeo & Juliet.....hahaha...macam-macam kan...??

tapi ada logik nya...tengok la cara kuih Pulut Dakap di bungkus...secara berpasangan...saling berdakapan lak tu....sesuai la kan di namakan Kuih Romeo & Juliet
setuju tak..?ye    


ini la rupa kuihnya....luar pulut...dalam ada pisang...

menurut Pakcik Google lagi....pisang disalut dengan sedikit gula pasir..kemudian dibalutkan pula dengan pulut..kemudian dikukus...


ini la isi di dalam nya........
rasa...?? sedap juga...tak manis sangat...ok la....

ha....begitu la kisahnya....eh...kat tempat you all ada tak kuih yang pelik-pelik...meh la share....ye   


p/s : lama dah tak snap-snap guna Cik Canon...agak-agaknya dia merajuk tak..? huhuhu....

28 comments:

ikatankasihku said...

first time tengok kuih ni... init kelapa tu eh?

YanaMIB said...

wow mmg xpernah jmpe lg kuih ni..ai lak jenis xbrani nk beli klu xkenal..tkt xsdp nnt bazir lak..hihi..tp klu u dh komen gini boleh la try klu jmpe nnt..xtau la ada jual ke idak kt cni =)

erm byk gak kuih pelik² ai jmpe kt bazar..tp xingt nama aa..haha~ =P

Ayuraza said...

sedapnyerrr...da lama tak makan..hehe..bukan kuih asal dari kelantan ke???

si Bella Bilot said...

hehehe. kelakar la name kuih tu. dakap=peluk kan? cer tukar nama jadi kuih pulut peluk. ekekeke.

CT NoArIzAh ArIs said...

Oo mcm tu rupanya...rasanya ni kuih tradisi kot..tapi akk tak jumpa lak lagi.

Mano nk jumpo g bazar pun idak..huhuhu!!

Cik Ina Do do Cheng said...

pulut dakap tu ngan plut panggang lain ke? pulut dakap yang nabilah tunjuk ni cam gemuk sikit. sedapnya.

hafiz hafizol said...

Dia laen ae ngan pulut pggang? Inti dlm 2 ikan kan kan?? Xpenah dgr name pulut dakap 2 hehehe

atty's said...

1st time nengok kuiih nie..

kella said...

pulut dakap ni memang kegemaranku! mama memang suka buat! sekarang pun di kampung dia sedang buat..untuk berniaga punya..
tapi memang suka..sebab ada rasa pisang di dalamnya.. =)

sizuka[Izzati] said...

oooo.xpenah jumpa lagi kuih ni.nampak macam pulut bakar ada jugak.teeeheee.

Leeya Hezlin said...

tak pernah tau pun ada kuih ni..hehehe..
1st time tengok..

Rinna said...

Memang tak penah tau pun ada kuih pulut dakap nie.. macam2 ekk skrg nie..

ainz said...

ade jual kat melaka,ke dear? wahhh..serius tak penah jumpe dan xpenah makan lagi kuih ni..

esok nak jalan2 kat bazaar kota damansara,la..cari makanan pelik..*kalau jumpe,la*

ILA HonEyBuNNy said...

ila pun tak pernah tgk nabilah..

nampak macam sedapp ja...hehe

ohhh...dalam ada pisang lak...xpernah makan..

fiezah solehah said...

selalu makan kuih ni tp tak pernah ambik kisah nama kuihnye, hehe~

aliesha kirana said...

eheehe..AK penah dengar! tp xingt penah mkn ke x. kt tmpt AK ade kuih nama serabai. hehe.. ntah nape nama tu..xserabai pun AK tgk. pahtu ade nama peknga.. hahaha.. sedap!

gadisBunga said...

pulut dakap ni kuih tradisi org kedah tau. mak gb selalu buat. nyummm....

Dilla Ady said...

first time tgk dan tau pasal kuih ni...setakat ni lum penah jumpe yg pelik2 lagi kt bazar tu..rase yg pelik2 byk la..huhuhu

::mak incik:: said...

wah... name die bahaye ni.. kuih pun bedakap2 gak... huhu... bedakap2 ala2 romeo juliet lak.. haha..

::mak incik:: said...

wah... name die bahaye ni.. kuih pun bedakap2 gak... huhu... bedakap2 ala2 romeo juliet lak.. haha..

nunama said...

aeh2, ingtkan lepat pisang tadi. huhu. ni yang macam nak makan. aisyhh. sedapnye. :)

oh. xdela kuih2 pelik setakat ni. sume yg biasa2 sahaja.

Haaa! Kak Nabilah pernah makan kole kacang @ kuih tahi minyak tak?

asliner said...

tak pernah dengar..
haah lah..
sebab berdakap keadaaan dia..
tue yang namanya pulut dakap..

manis2 buah eh?
tak pernah jumpelah kat muar nie..huhu

p/s:kite baru tahu ada kuih nama kuih puteri mandi..tapi tka tahu rupe..hehe

akak tahu kuih nie?

En iLham said...

huyooo
1st time tau ada nama kuih dakap
xde plak jumpe kat cni
sy xdelah selalu jumpe kuih pelik2 ni kak
cume bila dah dok klang ni baru saya jumpe murtabak megi
dalam murtabak ada megi
memang sodap

Miss Tira said...

Oh ini rupanya pulat dakap.. Baru tahu ni dalamnya ada pisang. :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ha first time tgk kuih ni..

Maya Mayana said...

baru ni cek tau noo...hehe

dhiera said...

erk...tak pernah tahu pun~ mana asal usul kuih ni?

bighagenjo said...

tak pena tau pon kuih tu, mcm pelik je pulut dgn pisang??? hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...