Monday, September 19, 2011

KETAM BERLADA



Happy Monday dear fwens...!!!pusing

Lama cuti minggu lepas kan...macam mana..seronok...??

Hari ni I nak share dengan you all tentang KETAM BERLADA ...

masak hari Jumaat yang lepas...lama betul tak makan ketam....sedap..hehe...

Mr Crab seram eh dengar KETAM BERLADA ? hehe....

wokeh..mari kita lihat bahan-bahan nya yupp......

Bahan utama...dah tentu la KETAM

cuci bersih...

kemudian...taburkan sedikit garam & kunyit...

panaskan minyak....goreng..tak perlu lama...bila kulit ketam dah bertukar menjadi merah...dah boleh angkat..

Kenapa goreng dulu...?? isi ketam tu akan rasa lebih fresh dan kenyal...


bahan-bahan di atas...kasi blender yupp...

untuk hampir sekilo ketam... I guna 2 batang serai...1/2 inch halia & 1/2 inch lengkuas

bawang blender tak perlu banyak....tapi lebihkan cili...

dah siap bahan-bahannya......apa tunggu lagi...

panaskan minyak....tumis la bahan-bahan tersebut hingga garing...tambah garam gula..

masukkan air kalau nak berkuah.....

lastly...masukkan ketam yang dah digoreng tadi.....



dalam kuali...


dalam pinggan.....sorry le..bab presentation...level C+ je..huhuh...

hmm...pada yang ingin mencuba...selamat mencuba............pang


p/s : mengeluh beserta istigfar panjang bila tengok Konsert Suara Kami yang disiarkan secara live di TV2 dan TV9.....apa yang dimaksudkan dengan Suara Kami....?? hmm...you all tengok tak...?

24 comments:

sis shuhada said...

sodapnya ketam tu, patut pun mr crab takott sangat haha.

xlyn pun konsert2 mcm tu, bnyk lg rancangan lain yg nmpk lebih berfaedah terutama utk anak2 kecik kt umah.

Ieda Al-Habsyi said...

rajinyer hang sodappp nampak! :)

Prince Halilintar said...

ala..prince xtgk la rakaman tu..

dah lame prince xmkn ketam..megidam ketam ni...nk gi mkn kat rmh nabilah la boley...hihi

YanaMIB said...

mmg nmpk menggiurkan..nk mtk mak mertua masakkan lah..eh! =P

erm xtgk la rancangan tu..nape eh? ni yg nk tgk youtube nih

munna said...

feveret kak munna ni... bestnya lama dah tak makan ketam...

KAMIHIDUP said...

gulp!

Saiazuan said...

hehe igt kraby paty tadi. :D

Ati Masrif said...

biasa masak ketam lemak saje

pasni nak cuba mcm nabilah pula
nampak mengancam :)

ainz said...

sedapnye projek weekend kamu....nak try weekend ni,la...kawan baik sy datang umah..nak masak yang special2 untuk dia.. ;) thanks nabilah!

Kazaztan Team said...

tak pandai lg siang ketam...pandai makan aje...ehehehhe..

Kakzakie said...

Kakak kalau dah hari sekolah memang tak tonoton tv dik... Ketam berlada tu yg menggoda kakak...:)

ILA HonEyBuNNy said...

nabilah...ada lagi x ketam berlada...

pos dekat ila ckit di ostel neh...heheh

ila xtgk..napa eh?

ikatankasihku said...

ketam berlada, sedapnyer, tapi ketam dah mahal, melampau harganya..

suara kami tak best la, aznil je yg meriah

aliesha kirana said...

wah lama tak makan ketam, nabilah! terliur dh ni. hoho.

nape dgn konsert tu nabilah? AK xtgk pun. malas. layan hindustan malam tu sorg2. ahahaha!

sizuka[Izzati] said...

waaaa sedapnya ketam.lama tak makan.nyum3x.

Rinna said...

Sedappnyaa Ketamm..nyum2.. Suka makan ketam.. tapi nak gigit2 tuh rasa cam nak patah gigi..hehehe.. :)

PENCONTENG said...

ya Allah nabilah, aku ni dah lama tak makan ketam. minggu ni jugak suruh mak masak hihi

konsert suara kami? aku tak tengok. confirm lagha tak hengat kan?

Umie Artoqiemie said...

aku jeles sebab..
aku allergic ketam!! :(

~cik tiram~ said...

sedapnyeeeee!

gadisBunga said...

nak makan ketam ni kene sediakan playar ketam. baru best....

Bro Ery said...

Makanan seafood ni. Wah, menyelerakan sungguh. :)

asliner said...

nnti nak copylah resepi nie..
memang sedang mengumpul resepi..
al maklumlah..
masih dalam proses belajar memasak..hehe

p/s: kak,kenape dengan suara kami tue? tak tengok..huhu

Amni said...

tengok.. tapi macam suara kamu la pulak.. orang luar lagi banyak nyanyi dari orang kita.. dah tu suara kamu boleh pulak siarkan yang sexa tu.. adoyai... lagu pun cam banyak menejrit jer.. ermm...

Afzainizam said...

lama aku tak makan ketam ni... mmg best gilerrr lahh... cuma makan ketam ngan nasi tak kenyang pasal dok ngadap ketam ajerr...

mmg best kalau black paper masak ketam atau lomak cili api pergghhh

buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
air balang kawin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...