Monday, October 31, 2011

HOMEMADE NASI LEMAK



Happy Monday dear fwens...!!! lala

Kita bertemu lagi di hari Isnin yang indah....hehehehe...

Macam biasa lah...I nak hantar laporan pada you all semua tentang projek minggu lepaswek

Pagi Ahad semalam....I masak nasi lemak...


I buat nasi yang lite je.....macam nasi yang biasa di jual tu...
I cuma letak...

Santan
Daun Pandan
Garam

selalunya kalau masak nasi lemak ni...kalau nak lagi sedap...bahan-bahan nya...

Santan
Daun Pandan / Serai
Halia
Bawang Merah
Halba
Garam

Rasa nasi lebih heavy la....itu je bezanya...pang



Ini kawan-kawannya....


Telur dadar kosong + timun & salad
seriously I lupa nak goreng ikan bilis & kacang..huhu..


Ini paling penting...SAMBAL....I buat sambal ayam...
alhamdulillah.....walaupun lite-lite je.....tapi habis...tak leh simpan sampai tengahari..huhu..

satu kepuasan bila kita masak..and orang makan dengan penuh selera & banyak...


rupa tangan orang yang memasak hanya di hujung minggu...huhuhu...
tepercik minyak panas...auuuu.....!!!

masa mula-mula kena tu....perit la juga....tapi sekarang dah ok dah...dah mula kering...esok lusa hilang la tu kan....eh..boleh hilang ke..? hope boleh la..pang



psst......you all breakfast apa pagi ni...??

24 comments:

JunAina said...

cara masak nasi lemak yg masuk bawang merah dan halia lebih kepada masakan org utara...

habis le berparut...nanti jatuh saham...hahhaaa...

Kakzakie said...

Kena minyak panas bila gelembung pecah pedihnya huh tak terkata. Upah masak hujung minggu dik...

KAMIHIDUP said...

peeeehhhh. nasi lemak kalau buat sendiri memng sedap je tengok. tak sama macam kat kedai.

♛ NazirahMoktar ♛ said...

sedapnye nasi lemak ayam merah!!!heheh..akak,takut saya tgk tgn akak tu. -,- dulu pon penah kena sosej meletup.sakit tau.hehe *org jrg masak memg gitu,sakit aje

YanaMIB said...

woo ni br berperang habis2an kt dapur..siap ada bukti luka2 lagi..hikss..=P

pg ni bekpes biskut cicah milo je..tp ada bwk bekal coklat dtg opis sementara tggu time lunch..wewewe =)

Cik Ina Do Do Cheng said...

la ciannya nabilah. itulah rajin sangat wat nasi lemak, cantik warna sambal nabilah mesti sedap tu. semuanya molek, pandai nabilah masak.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

rajin anak dara nih..tiap minggu buat projek masakan..


nasik lemak tu walaupon lite-lite tp licin menandakan sedaplah tu

sizuka[Izzati] said...

wahhh lapar pulak tetiba bila tengok gambar.hehe~

munna said...

seronok bila kita masak..org lain makan sampai licin rasa berbaloi penat lelah dan kena minyak panas tu

Papa Mifz said...

smlm papa mifz dinner nasi lomak gak..mama mifz buat kan..;)

aliesha kirana said...

wahhhh melecur tu tanda rajin masak, xpe. heeheheh. sedap2 je amsakan nabilah nih. huhu.

AK sarapan roti td tapi dh terkeluar balik. muntah xingt dunia. =_="

esok nak MC lah. huhu

Juliet_iRa~" said...

rajinnya kamu..heee..

nakkk sikit..;p..

dah lama xmkn nasi lemak..eheee..sedapnya mkn ngan sambal sotong kurita @ paru..yummy..

waaaa nk nasi lemak!heee

ikatankasihku said...

sedapnyer nabilah sambal tu..akak mmg hantu sambal...he3..

*sedar tak sedar apakatahati dah nak 3 tahun ek..kejap jer.. :)

moga terus aktif berblog.. :)

Prince Halilintar said...

nampak sedap je masakan nasi lemak nabilah tu...blh buat jual mesti laku tu..

MiMiEy :) said...

sedap nye.
dah terliur dah ni.
mimi kalau nak mkn nc lemak beli.
x pon tggu mak mimi rajin nak bwtnye.
hahaha

ana ayesha said...

salam nabilah

pagi tadi mkn nasi lemak jugak tapi beli di gerai, murah jer RM1 nasinya pun byk

biasanya klu kena myk panas ana letak kapur sirih ..... kapur ni mmg ada stok di dapur

ainz said...

ouch! boleh menaip tak nabilah? hurmm

Cik Bambam said...

dah leh dok perantauan nie.. dah reti msk ns lemak.. ehhehe

Judiene said...

For your info Cik Nabilah, saya ni hantu nasi lemak.
Lebih-lebih lagi kalau nasi lemak yang balut dengan daun pisang.
Memang cepat je nak beli.
Hehehe.
Nampak your nasi lemak pun boleh tahan.
Harap rase dia pun boleh tahan jugak lah ye.
Hahahaha.

:P :P

Leeya Hezlin said...

bestnye duk rumah boleh masak2..
huhuhu..
kat sini xboleh masak..

sambal ayam tu nampak sedap la..
terliur leeya tengok..
kat sini kadang macam sambal tapi rupanya sos..
hilang selera makan..huhu

hysman said...

sambal ayam??
perghhhhh!! my paberet....
sodap tuuu....
kirim sehidang ke johor..
hahaaz...

biar parut ditangan jgn dihati.. ecececccehhh.. haha

Afzainizam said...

perrgghhhh nasi lemak makanan semua kaum kat Malaysia beb....

tang sambal aku suka kalau yang ikan bilis ada plak petai.... perrrghhhh

pastu ayam goreng kunyit ajerr

lazatttttt

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
diy polishing crome sportrim

nurkaloi said...

untunglaa pndai masak
kaloi bfast roti jerk kowt hahah

Tapak Kaki said...

macam sodap je tengok sambal ayam tuh..try buat sambal kerang pulak.. best woo..tu pun kalau tak da alahan la.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...