Monday, October 24, 2011

NASI GORENG TOMYAM



Ola dear fwens...Happy Monday!!! hai

Minggu ni takde projek sangat kat dapur.....cuma malam semalam je la berkesempatan berperang di dapur tu..huhu..




sama seperti tajuk di atas...makan malam semalam adalah


NASI GORENG TOMYAM


biasa order je kat kedai..tapi malam tu...I buat sendiri...


biasanya kalau kat kedai..rasa tomyam dalam nasi tu..mmg tak rasa sangat lah...cuba buat sendiri...memang ada umph..!!


nak resepi tak..? huhu...

ok la...I share bahan-bahan basic je la yupp..

okeh...ini bahan basic...paling penting tentunya pes tomyam...
semalam...I guna 2 kuib tomyam...kalau ada pes yang betul-betul..lagi best...

serai dan daun limau..kasi hiris halus yupp...cili padi terpulang..nak hiris boleh..nak tumbuk pun boleh..

rencah lain....up to you nak letak udang...ayam...telur...sayur-sayur lain....terpulang....

bahan utama...Nasi....

ketang ketung...ketang ketung....siap..!!!



dan ini lauk sampingannya......mmm...ikan masin dan cili kicap ini merupakan padanan yang sesuai..
kalau ada keropok ikan pun best gak..!!

ini lah makan malam kami sekeluarga...
biasanya malam minggu...memang macam ni la menu nya bila di rumah...

takde yg berat-berat..macam nasi dengan lauk...

kadang-kadang buat mee goreng..adakalanya my dad request nak roti celup telur je....simple je kan.....huhu..


22 comments:

Kakzakie said...

Kena aroma daun limau dan serai buat nasi goreng tomyam lebih terangkat. Lagi-lagi masih panas huh...

ainz said...

baru tengok gambar dah kecur..huuu...terasa nak datang umah nabilah je rase masakan2 kamu.. ;)

aliesha kirana said...

wah! nampak sedappp! apa2 yg nabilah masak, ttp kecurkan liur AK. huhuhhu.

luahfikiran said...

SALAM,
NAK RASA !

PinQib said...

terliow ar.. memang nampak menyelerakan.. especially cili kicapppppppppppppppppp

oya said...

alamak mmg dh craving tomyam..ini nmpk sedap...sy nakkkkk!!

IMANSHAH said...

buatlah yg aslinya tak pakai perencah

nurkaloi said...

perghhh
sedap ! kaloi wat nasi goreng bese jerk punnn tak reti hahah

Umie Artoqiemie said...

mataku berpinar-pinar saat melihat nasik itu.. wuuuu

Papa Mifz said...

hujan2 mcm nih pekeno tom yam mcm nih mmg ado ummphh...

YOUsoF said...

Boleh main request makanan ni yang best ni.. ;D


Tak pernah try lagi nasi goreng ni dekat kedai..

MiMiEy :) said...

perghh

sedap nye.

laparlapar

YanaMIB said...

best best..simple je..yg penting xde seafood..bley la ai try buat utk asben ai..hihi =P

PENCONTENG said...

memang feveret saya tu.. nak rasa air tangan nabilah boleh? hehehe

ikatankasihku said...

makan macam ni panas2 lagi sedapkan nabilah..yg penting kenyang & berselera.. :)

TheChekJah said...

krukkkk.... dengar tak perut jah bunyi?? huhu.. sungguh melaparkan pembaca blog sedari...

ciEk NiENa said...

nabilah taw, disebabkan terliur tengok resepi awak, tadi petang sya masak nasi goreng tomyam gak. tapi xde la sambal kicap tu. hehe.. btw, mmg sedap walopom xcukup bahan.. hehehe.. tenks :)

ciEk NiENa said...

nabilah taw, disebabkan terliur tengok resepi awak, tadi petang sya masak nasi goreng tomyam gak. tapi xde la sambal kicap tu. hehe.. btw, mmg sedap walopom xcukup bahan.. hehehe.. tenks :)

Afzainizam said...

perrgghhhhh kalau bubuh udang sotong bebanyak lagi best kot... Tom yam mmg feverot aku tu.....

rajin tak rajin ajerrr nak membuatnyerrr....

Maaf lama tak ziarah kamu semua.. Minggu lepas out station lerr...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip cari kereta terpakai proton perodua

Rinna said...

Waaa sedapnyaa Nabila..bole try laa resipi ini.. nyum2 terbau dah sampai ke sini.. :)

Hemu Hemu said...

nanti saya send yer..

dhiera said...

yang macam ni pun nampak sedap.. dengar serai dengan daun limau purut ni terus terbayang nasi goreng kerabu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...