Monday, October 03, 2011

NASI TOMATO



Happy Monday dear fwens..!!!muah

What a lazy sunday.......I melepak je kat rumah....kul 10 sambung tido...petang tido lagi...sampai Miss Red pun tak berbasuh....penat sangat ke...? entah la...mata ni rasa berat je..so layankan sahaja...huhu...

Tapi I masih sempat masak tau.....ha...hari ni I nak share dengan you all cara masa nasi tomato yg sihat punya..di mana ianya menggunakan fresh tomato..

Check it out...!!pang

Oh sebelum tu....nak bagi tau..yang I ambil resepi ni dari CIK BETTY SUKA TULIS-TULIS..dia ada sharekan tentang nasi ni..masa bulan puasa hari tu...

Mari kita lihat bahan-bahan utamanya dulu yupp...

tentu la beras yang dibasuh bersih dan di toskan airnya...
ni dalam 4 cawan beras...


ini la bahan utamanya..... paling penting fresh tomato yupp...

biasanya orang guna tomato puree kan...?? tak pun orang gunakan sos tomato....??
ini la kelainannya...
I guna cherry tomato...so tak bape ingt berapa biji...tapi kalau guna tomato besar..guna la dalam 4 biji..ala nak lebih pun tak pe..


lagi banyak tomato...lagi merah la nasi tu...kalau kurang tomato..warnanya pucat je..

I dah masak nasi ni 2 kali...masa bulan puasa tu sekali...dan juga semalam..

CARA ??

kalau cara I...macam ni..


untuk lauk....buat la ayam masak merah...and lauk-lauk sampingan yang lain...ikut suka lah...

hmm...itu sahaja lah perkongsian I untuk hari ini....kepada yang nak cuba...selamat mencuba..




p/s : siapa tengok Stanza Cinta semalam...? huhuhu...sedih......I nangis sekali...shhuuu...jangan bagi tahu orang...kita-kita je tau....wek

23 comments:

ikatankasihku said...

nabilah nak minta izin, copy resepi ni...nak sgt try buat nasi tomato ni...boleh yer..

redza said...

malaslah nk masak2 heheh....best ke citer tu smpai nangis2 nih

nabilah_2908 said...

@ikatankasihku

boleh...sila lah..memang tujuan untuk berkongsi pun..hehe.. :)

@redza

best la juga...hehehe...(^_^)V

Amni said...

bagusnya lah nabilah.. saya? adoyaiii... bila lah nak serius ni.. hoho

dhiera said...

best ye ada resepi~ suka makan nasi tomato tp tak tahu buat~
lain kali, boleh cuba ni~ he

Prince Halilintar said...

prince suke nasi tomato ni...klu malas nk basuh miss red hntr je kedai..hihi

KAMIHIDUP said...

nampak sedap, tapi KAMI kurang minat nasi tomato. kalau nasi minyak suka gila. :)

Rinna said...

Hmm..sedapnyaa..Nasi tomato guna tomato fresh yer.. leh cuba nie.. :)

gadisBunga said...

haha. nampak sedap betul!

cayalah cik betty dan nabilah!

Kakzakie said...

Kakak suka nasi tomato tapi anak-anak tak gemar pulak... Tengok gambar pun dah terliur...

ikatankasihku said...

TQ nabilah :D

nabilah_2908 said...

@Amni

hehe..tkpe dear...bila tiba masanya..sure Amni dah ready nak buat ni semua...jgn paksa diri.. :)

@dhiera

nanti try la yupp... :)

@Prince Halilintar

huhu...sepuluh hinggit sekali basuh...agak membazir ( ke kededut..? hehe..) :)

@KAMIHIDUP

nasi minyak..? mesti rajin pergi kenduri kawin ni kan..? huhu.. :)

nabilah_2908 said...

@Rinna

yupp...nnti boleh la cuba.. :)

@gadisBunga

time kasih kat Cik Betty sbb sharekan resepi ni.. :)

@Kakzakie

alahai...kalau nak buat rasa macam tak berbaloi kan..? :)

@ikatankasihku

welkemm...(^_^)

diana said...

saya lebih suka nasik ayam..:p

ILA HonEyBuNNy said...

bab masak ila leh tanya nabilah la..hehe

ila pun sedih gak stanza cinta smlm...sob3...hehe

Ati Masrif said...

suka juga tapi
tak pernah cuba masak lagi

boleh cuba nanti :)

munna said...

bagusnya...kak munna pakai tomato puree je klu nama masak nasik ni

aliesha kirana said...

nyum3 menyelerakan! mesti try! heeheh. AK xtgk stanza cinta semalam. sebabb.. nabilah pun tau kan. hehe..
waaa!! nak tgk irfan!!!

MiMiEy :) said...

alamak,
terliur tengok nasi tomato tu,
dah lama x makan

p/s : mimi pon tgok stanza cinta, mmg sedih time irfan meninggal. huhu

LiFe KaMi said...

serius dah lama kami tak makan nasi tomato ni..
bila tengok resipi nabilah buat terliur pula.. rasa mengidam pun ada..hehe
nanti nak cari juge le..

Cik Ina Do Do Cheng said...

nabilah sedapnya, dah lama tak makan nasi cam ni.berkhasiatkan guna tomato fresh.kena plak ngan lauk tu.

ainz said...

weekend aritu kan Syada datang..sy masakan masak lemak cili api ayam untuk kawan2 saya..tu je yang mampu..nak masak canggih2 can nabilah, tak dapat..huhuhu..

PS: layan Stanza Cinta sambil emo2 kat fb..huhuhu.. ;p

YOUsoF said...

Tak rajin bab2 memasak ni. Tapi jarang sekali malas bila bab2 makan.. ;D


Tengok jugak cerita tu, tapi takde lah sampai menangis. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...