Thursday, November 24, 2011

JANGAN TERJERAT



Kepada kawan-kawan yang ada Facebook.... biasa tak alami macam ni..??

huhu....


kalau tanya I..biasa sangat.....biasanya I diamkan je...
kalau la kan ada kawan-kawan blogger yang dah add I..tapi I tak approve..bagi tau la yer...you all yang mana....hehe..

kita tak boleh sewenang-wenangnya approve friend request yang kita dapat...
zaman sekarang ni..orang macam-macam perangai....

macam dalam lagu Aku Maafkan Kamu - Malique ft Jamal Abdillah
"Kita kongsi warna mata, tapi tidak warna hati "

tengok je sekarang..Jenayah Siber semakin menjadi-jadi...

dari paper Berita Harian Sabtu 19 November 2011
cuba you all tengok yang ni pulak..
semua email2 penipuan ni masuk dalam kotak spam...
I pasti you all pun biasa dapat email-email macam ni kan..?

Konon percaya pada kita...nak minta tolong transferkan duit yang jumlahnya Billion dalam akaun kita...nak bagi 20% la..bla..bla...bla..

siap minta details kita...no akaun bagai....

tolong la jangan percaya benda-benda ni....


satu lagi email dari bank macam I dapat ni....sebelum nak click-click tu..sila pastikan URL itu takde yang pelik-pelik...

jangan masukkan apa-apa password pun....selidik dulu....perlu bijak ye ambil satu-satu tindakan...

sekian dahulu pesanan khidmat masyarakat untuk peringatan diri sendiri dan para pembaca juga..emo2

photo credit

26 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

dulu akak mmg x approve org yg akak x kenal tp skang sbb dh bisnes online akak approve je semua

redza said...

beringat sebelum kena

Kakzakie said...

Betul dik... kalau satu hari entah berapa email yg kalau betullah bagi dikata dah jadi jutawan kita tak perlu kerja... masuk FD terus goyang kaki. hihi....

PinQib said...

saya ada 40 fren rq on fb,. haha.. da lame x mengaproveee

dhiera said...

saya kan pernah dapat emel dari maybank. yg kelakar ye, saya tak ada pun akaun maybank. boleh plak dapat emel macam2~

Amni said...

amni pon sama dengan kak rina.. dulu tak approve.. skang tak kisah dah.. + kalau tak approve, ada yg cakap tunang incik tunang ni sombong.. saya approve, tp saya tak aktif fb dah.. hee..

yang spam tu memang selalu... ada2 je..

Papa Mifz said...

org nak menipu pun skrg ikut peredaran zaman kan...samo2 la kito berhati hati yer...

jedi said...

byk sgt penipu skang ni...

Cik SHiNJU said...

Betul tu..
Dalam teruja nak menambah kenalan kita kena hati2 gak dgn bermacam kes jenayah siber skang ni...

JunAina said...

ingat mengingati tetapi ada juga yg tertipu lagi perit banyak jugak golongan berpendidikan tinggi...

gadisBunga said...

saya pun byk request yg tak aprrove. kalau setakat ada mutual fren tak semstinya dia fren kite, kan?

m!3yr4h_LolLy said...

mengarut jep benda to sume kan.

aliesha kirana said...

AK pn cm dah serik. ada yg AK approve, skli cakap mende2 lucah dlm setiap status die. eeei.terus unfriend. kene hati2, AK pn mmg byk sgt yg AK xkenai. hohohoh

Ati Masrif said...

samalah kito..

sebab itu kawan kak ati
hanya ada dalam 100 je
sbb yg kenai2 aje :)

IMANSHAH said...

tak penah bukak email FB

IMANSHAH said...

tak penah bukak email FB

YanaMIB said...

ai pn jenis xsuka nk men approve je org yg add kt fb tuh..especially yg xletak gbr muka sendiri lah kn..kdg2 tgk mutual frenz ramai blogger ai approve jugak..hihi mls nk melayan kerenah org x dikenali nih..=)

emel gitu pn mmg sume msk dlm spam box..mls nk bukak..hehh~ =.=

Juliet_iRa~" said...

setuju!!

mcm2 bnda skang ni..

kalo kat spam sll delete terus je..

aritu Ira gi tak hujan sgt..petang je tu pon gerimis..naik CH pagi la..

lepas tu jgn naik ikut tapah, naik ikut simpang pulai..:D

ikatankasihku said...

mmg byk email mcm ni, cuma jgn lyn jer...

ikatankasihku said...

mmg byk email mcm ni, cuma jgn lyn jer...

Afzainizam said...

oohhhh mmg banyak yang terjerat dengan facebook punya email ni... ada yang buat kesian bila baca... but itu semua tipu daya ajerr ...

so kita harus hati hati.... jangan layan beb

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
air balang kenduri kahwin

Cik Bambam said...

kalau x knl jgn aprrove.. bahaya skang nie kan.. then kalau spam tuh.. kompom terus delete.. ehhehe

ainz said...

zaman it ni dah terlalu banyak penipuan cyber..so,berhati2 la..sy jenis malas nak layan kalo dah sah2 tau email tu spam..

MiMiEy :) said...

betul tu, mimi pon x kan approve kalau mimi x kenal org tu. lagi2 kalau muka tu ada jenis penjenayah. hahaha

Tapak Kaki said...

ramai tertipu sebab fesbuk dan ramai jugak yang ke jinjang pelamin sebab fesbuk.hehe.. yang penting apa-apa pun kena selidik dulu orang tu sape dan menda lain tu semua..

Nur-nba said...

Zaman dah berubah.. Kena selalu beringat dan berhati2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...