Thursday, November 03, 2011

KEPERLUAN AIR DALAM TUBUH KITA



Sepertimana yang kita tahu..70% daripada tubuh kita ada lah air dan air sangat lah penting untuk kita..betul tak..?



Orang kita...especially Melayu agak payah nak minum air kosong dengan banyak. Cuba tengok Cina...sangat setia dengan air kosong. Sana sini bawa botol air tak kira peringkat umur.


Mari kita lihat waktu-waktu yang sesuai untuk minum air..


SELEPAS BANGUN TIDUR

Minum dua gelas air masak -Ianya membantu mengaktifkan organ dalaman.


30 MINIT SEBELUM MAKAN

Minum segelas air masak -Ianya membantu penghadaman dan membuatkan perut lebih bersedia memberi ruang untuk kemasukan makanan.


SEBELUM MANDI

Minum segelas air masak -Ianya membantu pengaliran darah dan mengurangkan tekanan darah.


SEBELUM TIDUR


Minum segelas air masak -Ianya dapat mengelakkan terkena strok dan serangan jantung ketika tidur..


Peringatan untuk diri sendir juga sebab I pun kurang minum air kosong ni....tapi dah jadi kewajipan I bila tiap kali bagun pagi..I akan minum segelas air kosong dulu lepas tu baru pergi mandi.


Yang lain-lain belum buat lagi...huhu


Pada kawan-kawan yang lebih kurang sama macam I....ayuh la berubah...untuk kesihatan diri juga kan...??



Fakta Kesihatan ini I jumpa kat FB...moga kita sama-sama dapat manfaatnya....

Hari ni I nak share kan pada you all pulak.....kepada yang dah pernah baca..buat-buat la macam baru tau eh...hehehehe...wek

special thanks to : LailaAdamAqidAniq & Enco Encho kerana sharekan info yang bermanfaat ini.


p/s : hari ni agak kelam kabut sikit..banyak benda nak di selesaikan....dah free nanti I singgah blog you all pula eh......jangan lupa minum air tau...!! hehe...pang




22 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak pon br berjinak-jinak nk minum air 8 gelas sehari..nk muntah ah minum air masak tp telan juga demi nk cantik..err sihat hehe

fathiahRAIHANA said...

kalo cina pegi kelas usung btol gedabak tu pun leh habis sblum pkul 1 -,- ana pom tak smpai tahap tu lg , haha .

SYANI said...

Thanks for the info... Tapi bila nak buat asyik terlupa je.. Cemana tu??

Kak Pizz said...

Biasa kalu orang yang sihat walafiat memang tak rasa pun pentingnya minum air...

kalau dah sakit, baru la ingat nak minum..

me myself sangat benci minum air yang takde perasa mcm air masak/ mineral..

dah kena kencing kotor, ulcer baru sibuk nak minum...

skrg dah sedar... hari2 mau minum 3 L jugak..

Amni said...

kalau tak silap hari tu baca kat blog fatin liyana kot.. dia cakap kalau minum air dua jam sebelum tidur, ti bawah mata boleh lebam.. errr... ke saya salah faham.. hee..

lepas ni minum air banyak ikut masa yg sesuai.. hee..

Umie Artoqiemie said...

susah nak minum air kosong macam cina yg dapat minum berbotol-botol air.. --"

Ati Masrif said...

wah..info yg menarik ni

yg kak ati tahu hanya selepas
bangun tido tu je :)

Rinna said...

Kita org melayu nie mmg kurang minum air kosong kan.. tapi mmg bagus laa.. info nie.. :)

beautiful_rose said...

betul tu orang2 cina memang setia dengan air kosong.masa sekolah dulu selalu nampak dia orang bawa botol besar bekalan air.

minum air kosong ni bagus untuk kesihatan.kalau sesiapa yang nak jaga kulit,banyakkanlah minum air kosong.

ainz said...

Sy cepat lupa bab2 minum air ni..lagi2 bile byk keje..tak ingat lgsg psal air..

Nak setelkan mslah ni,biasa sy akan peluk 1 botol air o akan letak botol air di tmpt yg senang nmpak..tu je cara untuk bykkan meminum air kosong.. :)

Kakzakie said...

Kakak sebab tong air depan mata kalau masa di ofis memang tak larilah minum banyak, tapi kalau di rumah selalu leka sebab tak dahaga..

aliesha kirana said...

AK pn sedang cuba bykkan minum air kosong. hehe..tmbh2 tgh batuk ni. terus tinggalkan air ais. heeheh.

thanks utk info yg menarik ni nabilah. kene praktis ni!

MiMiEy :) said...

mimi mmg pergi sekolah bwk botol air.
kdg2 sampai beli lg satu botol kat koperasi.

tp kalau kat rumah liat sikit nak minum air masak ni.

hehehe

asliner said...

dari dulu mengajar diri untuk minum air banyak..
tapi kejap buat..
kejap dah tinggal balik..
pastu buat balik..haha

pernah ada satu hari tue..
bwk 1 liter air ke kelas..
tapi hanya sikit je minum..

tapi bile tak bawak satu liter air ke kelas..
time tue lah nak minum banyak2..huhu

ikatankasihku said...

akak memang kuat minum air masak, lebih 1 liter 1 hari, anak semua pun suka air masak :) baik utk kesihatan :)

ana ayesha said...

tq good info tapi kalau minum sblm mkn tu rasanya ana lambat lagilah nak mkn sbb kenyang air

Juliet_iRa~" said...

yap2..

ira sll minum lepas bgn tidur je,..

y lain tu belum amalkan lagi..heee..;p

jom sm2 minum air!

YanaMIB said...

air masak is my favvy..haha tp xde lak minum ikut timing mcm ni..asal rs nk minum bedal je..br bgn tido ke, b4 tido ke..bila2 lah..maybe pasni nk try amlkn minum ikut time mcm ni..mana tau lbh sehat ye dak? =)

btw nice sharing..pes time baca..hihi~

Leeya Hezlin said...

air memang sangat penting..
leeya kat sini hari2 mesti minum air mineral..
lagipun cuaca kat sini agak panas..

Daddylicious said...

betul tu kita ni berat sangat nak minum air tulen begitu ...

Tapak Kaki said...

kawan-kawan aku ramai pelik dan ketawa bila nampak aku bawak botol air kaler silver masa pergi main futsal.. dorang lebih prefer beli kat kedai dari bawa dari rumah..

Afzainizam said...

setiap 25kg berat badan kita... kita perlu minum air kosong sekurang-kurangnya 1 liter dan kalau Berat 50kg, perlukan 2 liter air

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
diy polishing chrome part2 motorsikal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...