Thursday, December 22, 2011

FISH SAUSAGE


Tahu tak apa itu Fish Sausage ? agak pelik je bunyinya kan..
Tapi kalau sebut Keropok Lekor....tahu tak...?
Ha...pasti you all dah terbayang-bayang rupa Fish Sausage sekarang ni kan..kan..?

photo credit
mmm...sedapnya......huhuhu...

Kepada yang dah lama ikuti blog ni...you all ingat tak I pernah buat 1 entry tentang Keropok Lekor ni....

ni makanan favorite I tau dan untuk medapatkannya agak susah..sebab...

photo credit
meh tengok peta ni.....jauh tak jauh juga lah kan tuk dapatkan nya...huhu..
yang biasa di jual di pasar malam kat sini...seriously..tak sedap...banyak tepung dari isi ikan...

tapi I ada solution nya...
mempersembahkan....

Frozen Fish Sausages

I jumpa kat Mydin...kat tempat lain...tak sure..

macam mana rasanya...?
for me ok la..sedap...compare dengan yang dijual kat pasar malam tu kan..huhu...
lembut....walaupun isi tak padat macam yang Ori Keropok Lekor...

yang pastinya SEDAP......dah banyak kali juga beli Keropok Lekor ni...

lepas di goreng...

ingat cukup ke 1 pinggan ni...paling-paling pun 3 pinggan banyak macam ni baru cukup tau...
eh...bukan I makan sorang-sorang yupp...
whole family...suka kannya...

masa Pak Long datang rumah....sajikan dia dengan keropok ni....dia pun suka...siap tanya beli kat mana...

so...kalau you all nak try.....cuba la cari kat Mydin....tempat lain I tak sure ada ke tak...

tapi tak boleh lawan la yang Ori punya....yang Ori Keropok Lekor tetap di hati....emo8


Kawan I pernah sindir I.....dia kata...

" kalau kau dah suka sangat...kau kawin je la dengan orang Terengganu...tak dapat orang Ganu....kau cari la orang Kelantan....hari-hari kau boleh makan keropok lekor..makan sampai lobam......"

sesuka hati je kan cakap macam tu...nak cari ni macam cari baju ke...? ceh........emo20

22 comments:

Kakzakie said...

Family kakak pun suka keropok lekor. Asal ada saja org balik Ganu mesti kirim sebanyak mana dia boleh bawa. Nasib baik anak saudara kakak kerja di Petronas Kertih. Sebulan sekali balik.

Yg pasar mlm kakak dah serik masa goreng meletup sampai kakak kena pergi clinik tau dik, melecur...

Amni said...

saya tak pasti kat sini ada ke tak.. tp kepok lekor memang terbaikk! cuma saya suka yang ringan sikit isinya.. tak nak yang tebal sangat.. hee..

fathiahRAIHANA said...

hek3 cari org sana laa akak :> boleh mkn tektiap hari kannn .
ingatkan ape la fish sausage tadi -,-
ana suka jugakkkk mkn kopok lekor. dah start tu bukan boleh benti . hee

YanaMIB said...

ouh br tau kt mydin ada menatang nih..haha nnt nk try cr aa..tp br2 ni kwn dak encem ada bg kopok lekor ori dr ganu..lom sempt goreng lg..hee =)

Cik Ina Do Do Cheng said...

feveret akak ni, lenkali boleh cari fish sausage ni. kat tempat akak tak jumpa lagi : )

dhiera said...

saya pun suka keropok lekor. sedap~ tapi instead of goreng, saya suka lagi yang rebus~

Kella said...

kita memang suka sngat dengan kepok lekor nak nak yang teganu pnya... memang fresh...
dulu masa dok sana.. ari ari makang kepok lening.. nok jumpe seketul pun sebulan sekali je yang sedap la.. yang tak sedap tu memang banyak.. kl punya memang tak best... hehe

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

akak,sy dok ganu pon kalo nak mkn kepok lekor yg isi ikan penuh kena cari2 jgk..kalo yg biasa jual rm1 5keping tu pon bkn yg byk ikan.kalo yg makcik yg jual mahal rm1 4keping,tpi sama jugak,tak byk ikan. tak sangka kepok lekor pon ada yg frozen punye.mcm2 dah skrg ni kan. :)

ainz said...

Waaaaa....sy sangat suke kopok leko! Kalo raye, ketupat palas akan sy cari dlu..adakah kene cari org trgganu jugak? Hik3..

Takpe..tak de jodoh ngn org trgnu pun,still bleh makan kopok leko,kan..boleh je p sana..anytime..semata2 nak cari kopok leko??erkk?? ;p

Papa Mifz said...

mkn time hujan2 nih mmg layanzzz...

MiMiEy :) said...

mimi pon suka keropok lekor.
tp susah nak cari.

kat pasar malam pon agak x sedap

Iznie said...

iznie suka keropok lekor...sedap2...

owh, ada juga ye fish sausage mcm ni...penah dengar..tapi tak penah jumpa lagi kut...hoho

Hemu Hemu said...

NANI TAK LUPA....NANTI SAMPAI LAH KEPOK KE UMAH NABILAH....MAAF LAMBAT POS...SIBUK BENOR HUJUNG2 TAHUN NI...

Dilla Ady said...

ye, ai pun mmg suke kopok ganu..dibanding ngan kopok kt tempat ai ni..mmg jauh beza rasenye..

alaaaa...kt kluang takde mydin!!! bencik!

nabilah_2908 said...

@HEMU HEMU

Dear Nani,

saya minta maaf kalau buat Nani terasa dengan entri ni...sungguh...sy tak terfikir langsung...tak teringt pun...

takde niat lain...saja nak promote keropok frozen ni...ianya buatan Malaysia & sedap... :)

sorry eh....faham Nani busy..sy pun tak ternanti2...ambil la masa selama mana yang Nani nak...jangan susah2.. :)

aliesha kirana said...

AK pn sukaaaa gila kepok lekor. time dok u kt ganu dl best! dpt makan kepok ori. tp skrg mmg susah nk jmpa yg sedap cmtu. mmg xjumpaa la luar dr ganu tu..

xsangka, sama lak faveret kita nabilah! hihihhi. mydin jauh dr umah AK. sobss

Ati Masrif said...

baru tahu ni..

nak carilah di mydin
thanks nabilah :)

CT NoArIzAh ArIs said...

SEBELUM HUBBY AKK BAWAK LORI KARGO NI SELALU BELI YG DH SIAP GRG KAT PSR MLM TU JE ITUPUN JARANG2 SGT TAPI SEKARANG NI SELALULAH AKK DPT MKN YG ORI FRESH DARI GANU DAN KELANTAN LAGI TU.. KALAU HUBBY TAK OUTSTATION KESANA KAMI AKAN KIRIM KAT KWNNYA YG O/STATION KE SANA PUASLAH MAKAN SEKARANG NI... NNTI AKK NAK CUBA JENGUK KAT PASARAYA KAT SINI KALAU ADA JUAL KEPOK LEKOR YG FROZEN NI LAK.

bofoyengfeng said...

baru tau keropok lekor dah ada stail frozen food jual kat hypermarket. kena gi carik ni...huhuk

PinQib said...

hwhwhw... ni macm fish cakes ni kannn?? sedap3.. jom3. kawen ngan orang ganu kite jd jiran.. kawen ngan orang kelante, jadi sedara.. kahkah

Hemu Hemu said...

takde ape lah...nnti smpai..ikhlas tau...

Afzainizam said...

kepok leko ganu dok masu maiding doh pung... tak yah nok balik kapong gi beli... cari maiding ade doh

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip alignment dan balancing kereta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...