Tuesday, December 06, 2011

SI RATU AIR MATA



Si Ratu Air Mata...?? Siapa...??

Budak ni ke...??


haha...memang pun.......sikit-sikit nangis....emo21

actually I nak share 1 novel ni...yang bertajuk

DIARI SI RATU AIR MATA


comel kan cover novel ni...??

hak milik......budak kuat nangis ni gak..huhu..
biasa la tiap-tiap bulan....memang ada novel or majalah tuk budak ni..

kakak dia tumpang sekali...hehe..


kalau dalam hati you all kata..

" ape kes baca novel budak-budak...?"

hmm...I ada penjelasannya yang tersendiri....
novel budak-budak dah tak macam dulu..skema je...
sekarang ni dah sama taraf macam novel orang dewasa tau..

bezanya cuma jalan cerita yang lebih santai...takde seribu satu konflik yang buatkan kita sakit kepala..sesak nafas...dan sebagainya lah..hehe..

biasanya orang kata..

" don't judge a book by its cover..."

betul tak..?

ha...tengok cover comel...cerita macam best....
and terbukti cerita ni best...


Mengisahkan Hani..seorang pelajar tingkatan 4 yang dicabar oleh ayahnya untuk sekolah berasrama..dari situ lah berlaku bermacam-macam drama dari rumah..sampai la ke sekolah...

kelakar pun ada gak..hehe...

salah satu petikan dalam novel ni...di mana Si Hani ni ada secret admirer...suka bagi Hani coklat...Hani tertanya-tanya kenapa la budak lelaki tu suka kan dia..

" memang lah awak gemuk..sebab tu la Jeffryzain sukakan awak..sebab dia pun gemuk.."

hahaha....gelak sorang-sorang I baca tau..pengakuan ikhlas dari kawan Hani...




kalau you all nak relax-relax..boleh juga layan novel-novel yang simple macam ni...emo9


hmm...suka baca novel tak..?


26 comments:

KAMIHIDUP said...

:)

jedi said...

novel kekanak memang best sebenarnya...

dulu aku suke baca Buku Siri Hadi...pasal penyiasatan..memang seronok...

skang tengah membaca pasal sejarah-sejarah Islam.

gadisBunga said...

mesti feeling comel masa baca novel ni. nak try baca kot nanti.... :D

nabilah_2908 said...

@KAMIHIDUP

senyum..tak perlu kata apa2.. :)

@JEDI

zaman2 sekolah dulu..suka juga baca siri penyiasatan.. :)

wah...bagi sy agak heavy baca sejarah islam..bagusnya..moga 1 hari nanti...minat saya pun ke arah tu juga.. :)

@GB

ahhaha...tul tu..rasa macam nak ketuk2 kepala Hani tu pun ada gak.. :)

EN ILHAM said...

haha
memang lawak lah statement tu
tapi ade makna yang terpendam
hehe
haruslah suke bace novel kak
diary of wimpy kid adik saya punye pun sy bace gak..haha

nabilah_2908 said...

@EN ILHAM

oh...Syamil mmg tak dinafikan la bab baca novel mmg minat no satu... :)

Dilla Ady said...

suke! suke! suke!

eh, menarik jugak novel kanak-kanak skang ni ek?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak tgh nak habiskan novel hlovate..x habis-habis lg.. xsmpt..

ana ayesha said...

baca novel terkenang waktu dulu2 baca novel christchurch kisah cinta di nz tapi kini tak baca sbb tak sempat abg hafiz lagilah tak minat

novel kanak2 terkenang juga novwel kisah penyiasatan bersiri enid blyton, nabilah pernah baca tak?

aliesha kirana said...

ahaah. AK penah beli skli, buku novel awal remaja ni utk adik AK. tp AK xleh nak baca, sebab ayat skema sgt. rasa cm geli2 skit. hahaaha. ades..

AK skrg layan novel sempoi2 kot, tp xterlalu kebudak-budakan. kan AK dh matured. wakkakaa

Rinna said...

Adess..ayatnyaa.. mmg skema..hehehe.. Akak biasa laa layan novel yg biasa akak baca ler.. :)

nabilah_2908 said...

@DILLA

yupp...dah tak skema macam zaman kite2 dulu...lebih santai.. :)

@RINA

tu la kak..sy pun dah jarang sngt baca novel tebal2..mmg payah nak habis...kdg2 tu..baru baca sehelai...mata dah berat... :)

@ANA

oh..salah satu novel fav. sy dulu..kat library sekolah ada..versi melayu & english...biasanya yg english la tk bnyk yg berusik...yg bahasa...lunyai jadinya.. :)

@AK

AK try la baca novel ni....takde skema sngt..budak Hani ni mcm sengal2 sikit...rasa macam nak ketuk je kepala dia..hehe.. :)

nabilah_2908 said...

@RINNA

nope..tak bape skema sngt dalam novel ni kak.. :)

sy tak larat nak baca yg tebal2..mau setahun baru habis 1 novel.. :)

redza said...

xtaulah kenapa..sekarng ni xsuka sgt baca novel...kali terakhir baca pon 3,4 tahun lepas..novel ramli awang mursyid..dh lupa tajuknya hehe

dhiera said...

macam best je novel budak2 macam ni. masa sekolah rendah dulu, saya selalu baca novel penyiasatan. siri salmah. best! ada koleksi lagi~

YaYa said...

yaya peminat no. 1 novel remaja....walaupun masih budak kecik...yaya ada berpuluh2 novel....tapi komik ada 2 je....hehhe....tak suka baca komik sangat....dalam tu mengarut je...

Leeya Hezlin said...

suka juga baca novel remaja ni..
sebabnya adik leeya selalu juga beli..
akak dia tumpang sekaki la..hehehe

YOUsoF said...

LIKE this! Cover yang comel, isi dalam pun nampak gaya macam sama comel je..

Nak cari la lepas ni.. Err untuk anak² buah.. ;P

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

lamanya tk dtg cni..btw, da maken chantekklaa belog..sy jelesssss~

ratu air mata?? zmn bdk2 dlu tk pena lg touching sal bab bca2 buku.yela..mna nk touching, klu bca pn buku org dewasa.hahaha :P

psstt..ciat ke bella sygg??

YanaMIB said...

err ai xsuka bc novel..tp ai kn make sure ank ai sok suka membaca..haha =P

Papa Mifz said...

seumur hidup papa mifz...tak ponah baco novel...hehe

beautiful_rose said...

aku masih simpan 2buah novel budak2 buat koleksi peribadi.best kadang2 layan...

ILA HonEyBuNNy said...

yopp..ila suka juga baca novel kanak2 neh..

kadang2 best jugak..;)heheh

Afzainizam said...

sebab tu lahhh bebudak zaman sekarang cepat matang... pasaiiii novel bebudak sekarang ni pun pun power beb...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
claim insurans motorsikal langgar kereta

Kakzakie said...

Betul novel kanak-kanak sekarang tak sama macam novel kanak-kanak dulu. Sebab itu bila membaca anak-anak boleh leka.

Satu cara nak ajar anak berpuasa ialah belikan mereka novel

::mak incik:: said...

kak nabila... gimme 5.. huhu... fatin pun suke baca buku budak2 ni... pinjam kezen fatin punya.. hak3.. best2 gak buku diorang ni... macam sayalah puteri raja... fatin sampai buat entry pasal buku 2 la.. http://makincik.blogspot.com/2011/01/nk-jadi-princess-lol.html.. buku dorang nipis je.. sehari leh bace 2 o 3 buku.. haha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...