Monday, December 19, 2011

SIMPLE CHEESE CAKE




Hmm....agak lama I tak mem 'baking'

Hujung minggu lepas mood mem'baking' telah kembali.....

Hasilnya...alhamdulillah.....agak memuaskan hati...so I nak share dengan you all la pulak...


photo credit

SIMPLE CHEESE CAKE

mari kita lihat bahan-bahan utamanya dulu yupp..


Bahan A
6 keping slice cheese ( I guna 7 keping hehe)
200 ml susu segar...dalam 1 cawan sukatannya..( I guna susu tepung, susu segar takde)
70 grm butter..( kalau 1 buku butter tu..ambil 3/4 daripada butter tersebut)

Cara-Cara
Carik-carik kan cheese
Kemudian masukkan susu
Atas api kecil kacau perlahan sampai cheese cair
Bila dah cair..masukkan butter pula.
Kacau lagi sampai larut
Tutup api, biarkan ia sejuk seketika

Bahan B
Telur
Gula

Cara-Cara
Asingkan putih telus dan kuning dalam bekas yang berlainan
Putih telur dipukul bersama gula sehingga kembang..jadi meringue..
(pukul telur sampai adunan menjadi krim )


nak tahu adunan ni dah jadi Meringue ke tidak..... cuba telangkupkan mangkuk..kira sampai 10..kalau adunan dalam mangkuk itu tak jatuh ke bawah...menjadi la tu...

Bahan C
Kuning Telur
Tepung
Bahan A

Cara-Cara
Pukul kuning telur sampai kembang
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang selikan dengan Bahan A
Pastikan adunan tidak berketul ( kasi kacau sampai hilang ketul)

Final Step
Masukkan Bahan B ke dalam Bahan C beserta dengan beberapa titis esen vanila
Kacau adunan dengan cara kaup & balik kan sehingga adunan sebati
Griskan loyang dengan lebihan butter tadi..
Potong kertas ikut montot loyang kemudian masukkan ke dalam loyang..

Masukkan adunan ke dalam loyang...


Bakar dalam suhu 170C selama 20 minit
Kemudian turunkan suhu kepada 140C selama 40 minit
(jangan ikut sangat suhu ni....suhu membakar bergantung pada oven masing-masing yupp..)

dan setelah 1 Jam....ini la hasilnya...


sedikit rentung...kenapa...?
I tak tau la nak adjust suhu kat oven tu...sebab suhu paling rendah 150..
Bila I guna 170 tuk 10 minit je...dah perang cam ni..huhu...

photo credit
Kat rumah ada Convection Oven je...macam ni la sikit lebih kurnag rupanya...huhu..


Ini la rupanya.....kat tengah tu sedikit tak masak.... tapi yang belah-belah tepi yang dah masak tu..gebu texture nya..suka..!! (^_^)

tapi...my mom & Si DD suka....rasa macam ada krim lak dalam kek ni.....

Si DD request suh buat cake ni tuk birthday dia bulan 2 nanti...
ceh....lambat lagi...dah request bagai..huhu...

for me...ok la....sebab pertama kali buat..
and orang yang makan tu suka.....makan sejuk-sejuk lagi best..

eh...lupa lak I ambil resepi ini dari




click la link ni tuk dapatkan resepi ni sepenuhnya...

so...kepada yang nak mencuba...selamat mencuba..!!

21 comments:

butterfly said...

dah pnh try resepi ni..

mkn sejuk2 mmg marbeles..~~

aliesha kirana said...

wahhh! nampk sedap laa nabilah! dh le AK mmg hnatu cheesecake.heheh. tp xleh nk try lg resepi ni, sebab kat umah AK, lagilah xde oven. heehe. tp seyes tingin nyeee.

gadisBunga said...

sat lagi nak singgah beli cis. nak buat jugak. :D

IMANSHAH said...

handal yow

Ailya said...

ni yang buat lapar ni! eh, blog ni semakin lawa laa dah lama tak pergi sini >,<

ILA HonEyBuNNy said...

suka la tgk nabilah..
rajin masak n cuba resepi baru..hehe..;)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

wow,sedap2..nmpak lembut je akak buat,cam kat kedai.heheh..slalu saya kalo teringin beli sepotong je kat kedai kek.=,.= tpi cheese cake ni kdg2 muak kalo makn byk2 tmbh yg memg betul2 cheese tu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wow! terbaekkk


kek ada rentung-rentung lah sodapppp

Afzainizam said...

woooo ko ni sentiasa rajin di dapur... ada ajerr resepi simple tapi sedap ni...

thanks

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip pilih sport rim

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak makan kek hangus jugakkkk..,,, eeeeE wak dh dateng niiii nk komen komennnnn..........

Dilla Ady said...

hmmm....teringin22222...huhuhu


harus cube nih...bahan pun senang cari..tak pelik2 digunekan...

tp suke yg cam nabilah punye ni..keknye mcm lembap2..

ana ayesha said...

hi nabilah!

pernah buat kek ni lama dulu .....

Juliet_iRa~" said...

nmpk sedapp..heee

rajin nabilah!

:D

Cik Bambam said...

nak buat kek.. xde xde microwave.. huhuhuhu..

YaYa said...

nampak macam sedap je tu....nak skit boleh??????hehe....

Cik SHiNJU said...

Rajinnya anak dara ni...
Mintak sket ciskek tu..huhuhu

Tapak Kaki said...

tak leh makan cheese banyak sangat.. nanti gemhok.hehe

lieynanilaz said...

jangan serik tau!1...lepas ni buat mesti terbaik!!...

ainz said...

Convection oven ni kalau buat bakar kek mcm xsesuai sgt..sy pun mcm nak bli oven je kat umah sewa..bleh buat kek,kan? :) thanks for sharing,dear..try kt kg nnt,la.. :)

MiMiEy :) said...

yummy, sedapnye :)

Noli Cupcake Bentong said...

perang2 pon sedap kan..hehe..yg tang gebu tuh xleh tahan sedap..hihi.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...