Thursday, January 05, 2012

ANJING OH ANJING



I ada satu kemuskilan...I nak berkongsi dan minta pendapat dari you all boleh tak...?

photo credit
Bila anjing bergesel di kawasan yang kita kena sentuh...sebagai contoh di pagar...takpe kan kalau kita sentuh..? tak perlu cuci dengan air tanah segala kan..?

setahu I..kalau kita terkena air liur & najis(basah) anjing..baru kita kena cuci dengan air tanah dan 6 kali air bersih....betul tak...?

betulkan I kalau I salah......

you all tengok je la gambar kat bawah ni.....


sorry gambar pecah....I snap dari dalam office je....habis zoom dah ni...
takde kerja nak keluar depan-depan..huhu...

sebelum ni takde lak...baru-baru ni je anjing ni datang...dia masuk tak lama..lepas tu dia keluar balik...masuk semula..gitu je la...

I ada gak tutup guna plywood, siap sendal dengan batu bagai. Tapi anjing ni pandai la, dia tolak plywood tu..lepas tu masuk ke dalam...

lagi satu..gate tu main entrance...orang nak keluar masuk payah kalau ada penghadang bagai...

photo credit

p/s : sorry la....lately ni asik cerita pasal anjing je....

18 comments:

Dilla Ady said...

nabilah kena cakap ngan bos, pasangkan jaring2 yang halus tu bagi anjing ni tak masuk..

bab2 hukum ni dilla tak brape pandai, tpi better tak yah bagi anjing tu masuk jek la kan..abih citer..

dhiera said...

kite setuju jugak dgn pendapat dilla yang mule2 sekali tu. pasang jaring2.

kite pun tak mahir sangat pasal hukum ni. tapi pernah jugak terfikir dulu. erm...

ain sudin said...

kite kena samak kalau kite terpagang anjing dlm keadaan basah-basah...

means that tangan kite basah,anjing tue pon basah...

kalau dlm kes kak nabilah nie...bg ain xper...kalau akak nak bukak gate tue..akak peganglah bahagian atas...hihihi...

sbb body anjing tue kne bhgn bawah gate tue jer kan...:)

aper2 pon...try akak post kat wall fb ustaz kazim ker..ustaz azhar ker...tanya kepastian....:)

redza said...

xpasti pulak bab hukum tu..biar mereka yg arif jwbnya

MiMiEy :) said...

erm, mimi pon x pasti apa hukumnye akk. akk try lah tanya mana2 ustaz atau parents akk.

kena pasang jaring cepat2 akk risau dia bwk satu family pulak nanti

ainz said...

cakap pasal anjing,teringat time kat thai dulu...ade sekeluarga ni..islam..pakai tudung labuh..picnic kat tepi tasik..rileks je walaupun ade anjing berhampiran..huu..mungkin negara kita tak biase dengan keadaan camtu..

pasal tersentuh tu, kene tanye kepada yang pakar.. :)

PinQib said...

xpe.. pasal anjing x haram macam babi... kalau kering xper leeee

munna said...

KAK MUNNA PUN TAK PANDAI SGT BAB HUKUM2 NI... SETUJU DGN DILLA ADY

aliesha kirana said...

rasanya tak apa nabilah, sebab tak bersentuhan secara terus, dan anjing tu pn kering. hehe. tp utk lebih afdal, better elakkan pegang tempat yg dia dah sentuh. hehe.

sizuka[Izzati] said...

jangan bagi anjing tu masuk terus.kekeke.ada yang penah kena kejar ke tak?

sizuka[Izzati] said...
This comment has been removed by the author.
Munnafendy said...

sy pernah baca mcm2 fhmn, hukum2 n mazhab2 psl anjing ni..semua berbeza2..

mcm ainz ckp, kt ngara luar mmg bleh nmpk kebiasaan bela anjing..cuma kat mlysia ni je weird sikit..

setahu sy kalau kering xpe.kalau was2 @ takut was2 elakkan anjing tu masuk..

sy kat opis ni hari2 dikelilingi anjing..bg mkn diorang...acah2 sikit..hee tp xpernah pgg la.. =)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak rs xpe kut..sbb bkn bersentuh secara terus dgn anjing tu..tp better tny ustaz lah takut salah pulak..

Cik SHiNJU said...

wallahualam...x bani nk bg pendapat... anjing2 tu x bertuan ke?

Amni said...

=) memang tak pe sis.. betul lah apa sis paham tu.. no problem.. jangan risau.. kat sarawak ni biasa je orang bawak anjing jalan-jalan.. yang menariknya muslim yang pakai purdah, jubah semua tu.. hehe..

Juliet_iRa~" said...

stuju gak dgn y blogger atas2 ni komen...sbb kering kan..tp nak kepastian tnye ustaz..:)..sorry dear xleh nk tlg sgt..

Afzainizam said...

eeemmm ada yang cakap kering dengan kering tak apa tapi jangan ada was-was dalam hati tu ajerr... kalau ada was-was kena samak

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip servis motorsikal lc135

asliner said...

takut salah bagi jawapan..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...