Monday, January 09, 2012

AYAM MASAK ROS



Hmm...apa la agaknya yang you all sedang bayangkan bila baca tajuk entri ni eh..?

ada tak terbayang-bayang yang ayam itu di masak bersama-sama dengan bunga ros??


ok...sila buang tanggapan itu jauh-jauh...takde secebis kelopak ros pun dalam lauk ni..
I tanya gak kat my mom pasal ni...

" dah nama dia begitu......."

Mari lah kita lihat sikit macam mana cara-cara masak Ayam Masak Ros ni yupp..
Cara masak yang mudah...lebur semuanya..tak perlu tumis bagai...mudah kan..?
Bahan-Bahan Ayam Masak Ros

Ayam
Bawang Blender
Halia
Cili Giling
Kicap
Sos Cili & Sos Tomato

Satu sudu kecil minyak sapi
Satu sudu kecil minyak masak
( minyak tak perlu banyak, sebab ayam itu sendiri akan keluarkan minyak)

Kentang
Carrot
Cili Padi ( kalau nak lagi pedas)
Garam & Gula
Sedikit air

Cara-carannya

Dalam satu periuk...campurkan semuanya....
Hidupkan api..masak la sampai ayam itu empuk..
Siap..!!

Lauk ni..makan dengan nasi kosong sedap....nak makan dengan nasi minyak...nasi tomato...sesuai je..


padanan untuk Ayam Masak Ros kali ini adalah Nasi Jagung

mau resepi nasi jagung tak...? kalau nak kabor-kaborkan...nanti I share dengan you all...

tung tang...tung tang memasak......

tadaaa....siap..!!

mau try....? selamat mencuba la diucapkan...

p/s : dikesempatan ini I nak ucapkan Selamat Hari Lahir untuk rakan-rakan blogger yang menyambutnya pada minggu lepas...
Happy Birthday to YanaMIB (08.01.2012 /Ahad) dan Diella Haris (07.01.2012/Sabtu)

erm....ada tak blogger yang sambut birthday dia hari ni...??

22 comments:

KAMIHIDUP said...

first time dengar ayam masak ros ni. :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

besday akak khamis ni ~ tee hee


senang ek masak ayam tu nnt leh cubalah..


nasi jangung ke jagung???

gadisBunga said...

mana rosnya? takde pong!!! :D

dhiera said...

ni bukan dikira masak kicap jugak ke?

nabilah_2908 said...

KAMIHIDUP ;

orang johor biasa kot dgr...cuba tanya.. :)

CIK BETTY ;

ha'ah la...ok...ok..dah betul kan..heee...(^_^)

GB ;

hahaha..tu la pasal..mmg xde bunga ros pun dalam lauk ni.. :)

DHIERA ;

hmm..lebih kurang juga..tapi kicapnya tak banyak..macam sambal ayam juga la.. :)

aliesha kirana said...

wah2 sedap!!! nak resepi nasi jagung gak laa. hehe. boleh padankan dgn ayam masak ros. hehe

Ati Masrif said...

senangnya nabilah..
tak payah tumis ye..
mcm masak renda saje..
boleh cuba :)

Rinna said...

Sedapnyaa akak tgk ayam masak ros tuh.. cam ayam masak merah plak yer.. :)

lieynanilaz said...

memang sonang...sesuai untuk saya yg tak berapa nak rajin!!

Kakzakie said...

Kakak suka masak ros. Anak kakak selalu lebih suka makan dengan roti. Kalau tak habis... panaskan pun sedap lagi.

Papa Mifz said...

nasi jagung...tak pernah mkn lagi raso nyer...

MiMiEy :) said...

mula2 pon mimi ingat ayam masak dgn bunga ros. mmg pelik lah. rupa2nya nama je. hehehe

nampak sangat sedap :)

munna said...

agaknya apa beza ayam masak merah dgn masak ros ye nabila

sis shuhada said...

aduh sedapnya tgk ayam+nasik tu ptg2 mcm ni tmbah lak arini xlunch.. huhuk.

jedi said...

wah sedap tue...

nabilah_2908 said...

@KAK MUNNA

erm...ada bezanya walaupun bahan lebih kurang sama.. :)

Masak Ros, ayam tak perlu di goreng, bahan2 spt bawang+cili tak perlu ditumis..

leburkan semuanya dgn bahan2 yang lain..termasuk minyak masak dan minyak sapi..

bella heuheu ❤ said...

sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeee. dah la tgh lapar ni hukhuk.

Juliet_iRa~" said...

nabilaa..nmpk sedap!nak resepi nasi jagung..hehee..ira tgh kumpul resepi..:)

pss : best la dah pkai streamyx!heee...ira suka guna broadband sbb sng nk bw ke hulu ke hilir..:)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

ayam masak merah..hehe..sedapnye akak..saya dri kecik suka makan

ainz said...

Macam ayam masak merah pun ade.. :)

happy belated bufday jugak buat Yana n Diella..semoga terus semangat blogging,yup! :)

YanaMIB said...

oh menarik! resipi berunsurkn aym mmg sgt diperlukn skrg..hubby ai suka mkn aym je =.=


thanks 4 da wish yunk! ^__^

Afzainizam said...

wahhhhh pandainyerr ko... nampak ajer dah bangkit selera aku...
ada bakat masuk master chef asro ni

happy belated bufday jugak buat Yana n Diella.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip tersalah isi minyak kereta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...