Tuesday, January 31, 2012

MALANG TAK BERBAU



Bila baca entri dari blog Dhiera yang bertajuk SAJA JE KAN CARI PASAL ..

I terpanggil tuk share kan cerita yang lebih kurang macam ni juga la

Petang tu I ada kerja luar area MITC, so lepas habis je terus la balik rumah and ikut jalan highway dan kemudian masuk ke satu jalan kecil ni tuk balik rumah...

On the way tu...terpaksa la mengekor dua buah lori. Lori Tangki Minyak.

photo credit
lebih kurang macam ni la rupa lori nya, lori tangki minyak yang tiada label, warna hitam, agak buruk lori tu dan sarat dengan minyak.
Belakang lori tu pulak, lori bawa simen and kereta I kat belakang lori simen.....ada la beberapa buah kereta lain di belakang...

Bila dah masuk jalan kecil, jalan tu agak sempit dah berbukit. Tiba-tiba lori tangki minyak tu mati enjin dan mula melorot ke bawah..

Lori Simen tu panik gak dan lori tu melorot ke bawah juga..mungkin kalut, simen dalam lori tu boleh terkeluar...you all boleh bayangkan tak macam mana I rasa ketika itu...??


Mujur lah tak ada kereta yang datang dari depan, kalau tak pastinya simen itu akan jatuh pada kereta yang lalu...

And...mujur juga I tak ikut lori tu dengan dekat...kalau tak..pastinya lori tu langgar kereta I dan kereta-kereta yang lain turut kena.....

Tak boleh banyangkan macam mana la nasib pemandu kereta ketika itu...??

Scary kan...? huhu...

lebih kurang macam ni la keadaannya.....gambar ni I snap pagi tadi...

Memang ada jalan baru yang sedang di siapkan...lepas ni jalan berbukit tu akan di tutup, memang bahaya sikit jalan di situ..hmmm....


Moral of the story.........berhati-hati lah di jalan raya....awasi jarak kenderaan anda...malang tak berbau...
Ada pengalaman ngeri....? meh share meh..........

25 comments:

ain sudin said...
This comment has been removed by the author.
ain sudin said...

penah 2x accident...1st time kereta dr arah bertentangan lggr kereta ain...pemandu tue tertido...alhamdulillah x jd aper2,cume luke sket2 coz terkena serpihan kaca....

2nd time,time OTW balek kuliah,kne libas dgn lori...dier nak potong moto yg ain bwk,tp bler dier potong tue,punggung lori tue x lps...so kne moto ain..tercampak masuk parit...retak tangan..berjahit kat kepala....

tp alhamdulillah,umur panjang lg sampai skrg...huuhu~~~

atty's said...

alhamdulillah takde kejadian yg tak diingini berlaku..

itulah kita jgn follow kenderaan jarak dkt sgt..

ciEk NiENa said...

ya allah, bahayanya. huhu. hati2 yea :)

redza said...

masa bawa kereta xde lg pengalaman yg betul2 ngeri..cuma masa bawa moto terlanggar wakaf sbb nak elak kereta

mOon jOhari said...

UUUUU....
sOrry la x jengOk...dah lama mOon tak berblOg ...
seriau kalo berada di situasi tu...mmg cuak!

aliesha kirana said...

AK xpernah de experience gitu, kalau ade mmg cuak ahhh! xtau nak watpe. huhuhh. AK reti jd penumpang jer haha.

jedi said...

jarak kereta mmg kena jaga....bahaya follow lori rapat sgt...

MiMiEy :) said...

errr, mmg seram akk. klau mimi, mimi pon kelam. ye lah dah la kite ni prmpuan. err. hati2 ye kak :)

dhiera said...

sepatutnya lori muatan besar ni tak boleh lalu jalan lama. standard jalan lama berbukit dan sempit. bila lori macam ni lalu dah la makan jalan, buat susunan kereta panjang dibelakang.. lori mutan besar kalau naik buat memang tak lepas. grrr... geram pulak rasa. nasib tak ada kereta dari arah bertentangan. cuak jugak kalau macam ni~

YanaMIB said...

mmg scary..sbb tu jgn ikut kenderaan dpn kita rapat2..ptot kena report kt management lori2 tuh..mesti bos xpantau tu dorg men redah je jln mana dorg suka..hurmm~

Leeya Hezlin said...

memang scary kan bila kejadian macam ni berlaku..
alhamdulillah tak ada apa2 yang jadi..

pernah sekali accident masa balik raya di kg dulu..
memang tak boleh lupa la..huhu

munna said...

ngerinya....nasib baik takde apa2 ye nabila.... kak munna pernah accident sekali...berjahit juga kat muka dan kepala...

pipoq said...

follow blog rapat rapat takpe..jangan follow kenderaan kat depan rapat rapat sudah la..hehehe..

Papa Mifz said...

Nasib baik xde apo2 kan,setuju tu malang mmg xde bau

asliner said...

erm..
kalau pengalaman ngeri..
masa eksiden lah kot..
hmpir tergesel dengan lori simen..
dekat roundabout..
before buat pusingan..
ingatkan nak potong lori tue melalui belah kiri..
then..
tak sempat nak potong..
tibe2 rasa lori tue sangat dekat dengan moto yang lina bawak..
so brek lah kan..
tetapi msa brek tue, motor atas laluan yang berpasir..
so dah tentu boleh lead kepada kegelinciran..
n betul, memang tergelincir...
lina jatuh..moto lagi jatuh..huhu..
but moto jatuh jauh sikit..
but lori simen tue buat dek n tak nmpk kite yang kecik ne..
last2 ade pemandu lain yang kejar lori tue untuk datang balik tengok ape yang die dah buat pada kite..hehe.

p/s: tapi syukur tak masuk bawa lori tue..erk!

PinQib said...

kitew bc pun da takot.. ohhh.. nasib xda pape kan.. =)
alhamdulillah...

iizla said...

tak boleh bayang mcmmane..huhu..
kalau sya belakang tu pon, saya turut sekali panik!!

KAMIHIDUP said...

setakat ni belum ada lagi pengalaman ngeri.

ikatankasihku said...

nasib baek ek..kita memandu ni mmg kene brhati2....

IMANSHAH said...

hati2 wak

Munnafendy said...

hadoi takutnya...mesti cuak gila masa ni

ana ayesha said...

hi nabilah

nice sketch

mmg sentiasa beringat ....... jika mengekori/diekori kenderaan berat waspada kena lebih

ainz said...

alahai...comelnye miss red..hurm..bahayanya...kalo sy, dah panik n follow abih jauh sampai orang hon.. :D

Afzainizam said...

kalau dudok belakang lori mmg jangan lerrr dok rapat aku takut batu kecik jatuh kena cermin kereta pecahhh


۞۞۞۞Salam Maulidur Rasul۞۞۞۞
diy pemasangan carpet dan insulflex lantai kereta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...