Monday, February 13, 2012

LAKSA


Hello fwens.....!! Happy Monday...!!

Ehemm....macam mana hari ni...? hope happy-happy la semua yupp....
xmo Monday Blues memanjang.....

cuba senyum sikit.... (^_^)


ok lah...saja je nak share dengan you all projek di dapur hujung minggu.....

tadaaa... I buat laksa.....

meh I share sikit cara-cara buat laksa ni eh.....


sebelum buat apa-apa.....rebuskan mee laksa ni dulu..... lepas tu baru buat kuah.....

nanti bila kuah dah siap..mee pun dah siap direbus....dah boleh makan....

bahan utama...harus la ikan...

I guna Ikan Selar Besar...

Ikan harus la dimasukkan ke dalam kuali, taburkan sedikit garam dan sedikit air...
gunakan api kecil...kalau nak tutupkan kuali dengan penutup pun ok juga...lagi cepat ikan tu masak...

sejukkan seketika.....

lepas tu....?? ambil isi ikan saja tau..tulang tak mo...

isi ikan + baki air rebusan ikan + sedikit air = blend sampai halus...

kalau yang suka kasar-kasar isi ikan tu..blend sikit je dah la yupp...


masukkan ikan tu ke dalam periuk

isi ikan + cili giling ( kalau nak pedas letak lebih) + asam keping + sedikit belacan+ air + garam

masak sampai mendidih...


bahan wajib....

daun kesum dan juga bunga kantan..

lepas kuah dah mendidih..masukkan daun kesum dan juga bunga kantan ke dalam...gaul sikit lebih kurang..tutup api..

Kuah dah siap...!!

bahan sampingan.....

nenas..daun salad..timun..bawang...cili padi & limau kasturi

lupa lak nak snap gambar telur.....


tadaaa.........ready to eat.......

nak lagi sedap...laksa ni boleh di makan bersama kuah rojak petis....lagi terangkat...huhu...

simple juga nak buat laksa ni....boleh makan ulang kali....


suka makan laksa tak...??
nanti I nak try buat laksa yang kuahnya color kelabu.....tak pernah try buat lagi......

25 comments:

CT NoArIzAh ArIs said...

Nampak sedap kuah laksa nabilla ni pasal ada kaler merah... akk bukannya peminat laksa pernah mkn sekali laksa yg kuah kelabu tu tapi keluar balik dari mulut rasa loya nak telan tapi yg mcm nabila buat ni tak pernah cuba lagi... apa nama laksa yg nabilla buat ni?

Akk suka laksa johor sebab guna kan mee spaghetti.

SYANI said...

Sedapnya... semalam pun makan laksa jugak..

Kakzakie said...

Setiap tahun kalau majlis marhaban sempena raya kakak mesti buat laksa berkilo-kilo - kawan-kawan kakak suka makan laska penang walau kami org Johor:)

Rinna said...

Sedapnyaa..tgk laksa tuh..akak suka laksa kalau kuahnya sedap..kdg2 tak makan meenya tapi suka hirup kuahnya.. :)

YanaMIB said...

hebat aa u ni msk2..*clap clap* ai hebat mkn je..haha =P

minat gak laksa..tp skrg asek nk mkn char kuey teow je..ngee~

Hemu Hemu said...

laksa kelabu tu lg senang resepi dia..tp tak tahan lama la..sbb full santan..

ana ayesha said...

sedapnyerrrrrrrrr ada nenas pulak tu

smlm mkn laksa jugak tapi di nilai 3, kuahnya pun color merah

cik eyma said...

laksa kan kalau nak sedap letak ikan bilis
perghh
mesti sedap

sumysya said...

laksa my feveret...giler kentang...

Leeya Hezlin said...

suka makan laksa..best2.. :)

dhiera said...

laksa ni my feveret~ terus lapa...

lieya orange M.I. said...

ish rindunya nak mkn laksa...dah lama tak mkn...

lieya tak pernah pulak mkn laksa dgn nenas.. :))

MiMiEy :) said...

dulu mimi x suka makan laksa sebab masam je. tp lepas merasa laksa yang mak sedara mimi buat sekarang ni mmg suka laksa.

family mimi klau nak makan laksa msti call mak sedara suruh masak laksa.

ikatankasihku said...

Terbaik..rajin nabilah, siap share resepi lagi..hihihi

ikatankasihku said...

Terbaik..rajin nabilah, siap share resepi lagi..hihihi

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak x suka laksa tp suka tolong mak buat laksa..part paling suka nk tolong ialah asingkan isi ikan..tedappp sbb boleh masuk mulut isi ikan rebus hehe

aliesha kirana said...

sedapnyee nampak nabilah! huhuh. tp kalau family AK, sllu blend tulang sama, lepas tu tapis. eheheh.

Ati Masrif said...

aduhai..terliuqlah kak ati ni
pandai org melaka buat laksa ye :)

lieynanilaz said...

semalam p kedai nak makan laksa...tapi dah abiss...beli jela bihun sup..nampak gambar ni petang ni nak cari lagi...

IMANSHAH said...

feveret kita tu

Juliet_iRa~" said...

ehh ada nenas ek?hee..

my fav tp xpnh mkn laksa y ada nenas..hee

sedapnyaaa..:)

asliner said...

dulu tak reti makan laksa..
sebab lihat laksa yang berwarna putih dan gemuk2 mee nya..
maca takot loya je tekak bile masuk..huhu

tapi skrang dah ok..
setelah memaksa kan diri utk makan..
n realiti laksa adalah sedap utk di makan..hehe

Afzainizam said...

Laksa penang sedappp tu....perrgghhh perah limau mau berpinggan aku melantakkkk..... tapi kalau laksa johor pakai spegetti kuah dia pakai santan lagi pekat... muakkk sikit...

kalau laksa penang aku boleh ulang pinggan lagi...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy pasang soundproof kereta

PinQib said...

da lulus kawen sangat da tuuu.. tp kalau laksa camni.. kite x layan sangat..
sbagai anak kelate sejati, kawe lebih suko make lakso lemok kelate.. br ada umphhhh..

hohoh.. x termasuk lemak3 tepu yang akan terhasil dr pemakanan kuah sntan yang melampauu

ainz said...

Biasa kami buat laksa pkai ikan kembong..fav sy laksa..pegi perlis aritu, serbu kedai laksa dlu..tak teragak2! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...