Friday, February 17, 2012

SURAH AL-FATIHAH




Surah Al-Fatihah, hari-hari kita membaca surah ini dalam solat kita kan..?


Tapi dalam kita baca tu....kita tahu tak maksudnya...?

bagi yang dah tahu...Alhamdulillah.....bagi yang belum ataupun lupa...masih belum terlambat.....



Surah ini memang mudah tuk kita baca...malah banyak sangat kelebihan dalam surah ini...

tapi...kita sedar tak cara bacaan kita macam mana....
betul atau pun salah..?

ok...kat sini I nak sharekan satu entri yang sangat menarik dari blog En Pipoq yang mengajar kita cara bacaan yang betul...

credit
untuk bacaan sepenuhnya..jemput lah ke blog beliau......penjelasan yang ringkas, tapi padat...mudah untuk kita fahami......

jom...kita perbetulkan mana yang salah....moga sama-sama kita dapat manfaatnya.......


p/s: sekadar perkongsian ilmu...jika terdapat mana-mana kesalahan, harap dapat la ditegur..

22 comments:

Kakzakie said...

Tajwid kena belajar selagi hayat ada. Benar inilah ayat al-quran yg paling banyak diulang-ulang dlm kehidupan harian kita...

oya said...

info yg bagus..elok sgt kite share sesama kita

pipoq said...

Sekadar perkongsian kat alam maya je tu dengan harapan dapat menyedarkan kita tentang keutamaan cara bacaan yang betul terutama surah fatihah yang setiap hari kita baca dalam solat tu..

yang terbaik kalau dapat memperbetulkan bacaan dengan orang yang fasih bacaannya..

redza said...

tula pasal..risau gak nih..klu xbetul bacannya rosak solat kita

zEri sAfEerA said...

yup,,, dr kecik kte diajar bc surah al-fatihah n time 2 jugak th setiap maksud setiap ayt tp ble dah mningkat dwasa ni ramai yg dah lupe. mmg penting utk th keindahan setiap maksud ayt dlm al-fatihah ni. blh tlg kte utk lbih khusyuk time solat ble kte fhm maksudnye kan :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

waa..time kasih kak share..bacaan bismillah itu

Rinna said...

TQ share info yang sgt bagus..ini.. :)

munna said...

tq...nabila.... bagus info ni... biasa hal2 mcm ni kita pandang sipi je

MiMiEy :) said...

thanks akk, sangat2 berguna info ni :))

Ati Masrif said...

bagus tu nabilah
camne kak ati bleh terlepas
n3 dari pipoq tu..

aliesha kirana said...

thanks share nabilah! hehe. kene biasakan yg betul, dan betulkan yg biasa, bak kata dato' ustazah siti nor bahyah. hehe

Teenager Housemaid said...

awak, nice sharing..:)
tajwid ni, memang kena betul2..

ILA HonEyBuNNy said...

thanks nabilah kongsi entry neh..

jom baiki bacaan kita semua...;)

Leeya Hezlin said...

thank you for sharing nabilah..
semoga lepas ni kita dapat baca dngan betul surah al-fatihah ni.. :)

Juliet_iRa~" said...

thankss..kena baiki tajwid smua sbb takut slh kan..:)

pss : xpasti la br ke lama..huuu..aritu tertengok kat utube..

ciEk NiENa said...

terima kasih nabilah share info ni. huhuhu ::))

Afzainizam said...

yupppp benda yang sepatutnya wajib kita ketahui... Tajwid bacaan sebutan huruf memang aku akui agak tak tahu... so ini lah peluang kita belajar balik...

perbaiki diri terus mepelajari dan memperbetulkan kekilafan...

Story terbaru blog kami...
masalah kereta lembab tak ada pickup

Papa Mifz said...

tu la..kadang2 kito nih tak pasti kan samo ado betul ke tidak bacaan nyer...thx sudi share perkara nih...

asliner said...

betul..
boleh tersalah sebutan klu kite tak tahu sebutan yang sebenar..

asliner said...

akak..
nk mintak address entri akak yang cite psl horizontal tab tue..
hari tue kite lupe nak salin..huhu
tq kak! =)

fathiahRAIHANA said...

bacaan kita sebaik baiknya tgok lah alQuran walaupun dah hafal. barulah senang nk ingat maksud dan tajwid pun tak lah terabur :D

ainz said...

Sama2 kita perbaiki bacaan alFatihah kita..trutamanya dlm solat..insyaAllah..

Sy suggest tgklah rancangan 30minit ustaz don..tv alhijrah isnin-khamis 10mlm..ada sesi tajwid yang simple2.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...