Friday, April 13, 2012

IKAN KELI



Ha....nak tanya ni...you all suka tak makan ikan keli..??

Kalau tanya I...ohhh...my favorite tau.....

(ikut arah pusingan jam)

apa saja lauk yang berkaitan dengan Ikan Keli...I suka...

tapi...........

I tak pernah masak sendiri....beli yang mentah-mentah pun tak pernah..

tiap kali I ikut my mom pergi beli barang dapur....tiap kali I tunjuk ikan keli...sure my mom geleng...hahaha...

My mom tak makan ikan keli...? makan je....

cuma katanya dia geli tengok ikan tu berdarah2 lepas disiang & tak pandai cuci..

photo credit
so...hujung minggu ni I bertekad nak beli gak ikan keli..nak cuba masak sendiri....

erm..you all tahu tak macam mana nak cuci ikan ni..?

I tanya pakcik google..macam-macam cara...ada yang cuci guna air asam sahaja, guna jus limau

ada juga kata lepas dah cuci dengan air asam or gosok dengan asam gelugor...balut dengan tepung sekejap baru cuci bersih...

haih...macam-macam...cara you all pula macam mana..?

meh la share......... (^_^)

18 comments:

kai said...

pergh!
pecel lele!
serious sedap!

. encikkai.com .

Aliesha Kirana said...

AK pun suka gilaaaaa makan ikan keli! heee. tp xreti masak jugak. mak AK reti la. hehe. yg AK tau, die mmg basuh guna air asam limau, dengan asam keping. hehe.

terliur tgk ikan keli bakar cicah sambal tu. pergggh terbaik!

Aliesha Kirana said...
This comment has been removed by the author.
Kakzakie said...

Kalau kakak kerja cuci-menyiang ikan abang buat. Tapi kakak nampak abang guna asam-limau....

alien said...

sedap2..
xpenah cuci ikan keli, kalau ikan biase penah la..
ikan keli biase mak aku yg siang..
haha

Ati Masrif said...

kak ati panggil ikan tu
ikan comel..hehe
sbb dia ada misai
dan kak ati tak makan ikan tu
jika nmpk kat pasar yg hidup pun
pasti kak ati melompat..huhu

pipoq said...

pebret sy juga tu..

berhati hati dengan sengatnya..

dibasuh dengan air asam jawa / limau tu sebab nak menghilangkan bau hanyir dan lendir ikan tu je..

EN ILHAM said...

salam kak.
wah dah lama tak komen kat sini.hehe

saya pun suke sangat makan ikan keli. tadi baru je makan..sodap betul.cara basuh memang tak reti.sebab masak pun tak pandai.

pandai makan jer

rina said...

akak jarang makan ikan nih..apatah lagi beli mentah..geli tgk kepala dia hihi

Papa Mifz said...

papa mifz segala jenis ikan tak mkn...huhu

Leeya Hezlin said...

Suka juga makan..
Lagi2 ikan keli goreng cili api..best..best.. :)

Afzainizam said...

my mum bubuh asam jugak nak hilangkan bau anyir tu....

mmg sedap aku suka yang goreng garing macam tu jerrr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
pasang roof rack carrier atas kereta

adol ihsan said...

Salam..

Kata hati saya, saya tak suka ikan keli sejak dari dulu..
Tapi dek kerana ajakan kawan, terus suka.. memang pantang tengok lauk ikan keli.. kompem nak rasa.. :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku paling suka kalau ikan keli masak lemak cili api.. memang terbaik la bebbbbb.. hehehe

CT NoArIzAh ArIs said...

Akk sekeluarga memang peminat ikn keli or sembilang..x kiralah masak apa lajuuu je hbsnyaa... cuci mesti guna garam dan asam limau atau gelugur dan kasi peram lamo sikit nak bagi hilang hanyir dan bau ikan tu kalau tak tak lalu makan nanti dik.

ikatankasihku said...

suka makan , tapi tak penah siang ikan ni...takut,,,...

PinQib said...

suke gile ngan sepupu lele... belot.. i love UNAGI///

Juliet_iRa~" said...

sukaaa ikan keli msk smbl!heee

:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...