Monday, April 23, 2012

KUIH ABOK ABOK




Hello fwens...!! ok dengan masa yang terhad ni....I nak share dengan you all projek  
Momori Daun Pisang
yang I dah ceritakan pada minggu yang lepas...

Pernah dengar Kuih Abok Abok ? kuih sebegini kalau nak cari...masa bulan puasa banyak dijual...

meh kita tengok prosesnya yupp...

 bahan utama..harus la daun pisang......

bahan-bahan yang lain adalah..
gula melaka yang telah dihancurkan dicampurkan bersama-sama sedikit gula pasir

sagu biji dicuci dan biarkan ianya mengembang seketika...
kemudian dicampur pula dengan kelapa parut dan sedikit garam..

jika sagu masih kurang kembang..tambahkan sedikit air dalam adunan..
kalau tak..nanti bila dah masak..sagu itu masih keras.

tukang mengacau dah ready..... ;P

lupa nak cerita.....

daun pisang tu potong jadi segi empat..kemudian bentukkan menjadi kon.....

lepas tu..masukkan sagu...gula melaka dan diakhiri dengan sagu sekali lagi...

begini lah caranya......... (^_^)

lepas dah siap diisi...tutupkan daun pisang itu elok-elok....

kemudian kukus lah kuih ini selama 10 hingga 15 minit..

tadaaa.......ini la hasilnya........

my dad suka la kuih ni.....kalau I...biasa-biasa je..huhu...  (^_^)

next......kite cerita pasal Kuih Bongkok pulak eh......tungguuuuuuu......

13 comments:

redza said...

xpenah makan lah..klu tgk gambarnya mesti sedap ni

lieynanilaz said...

rasa saya penah makan tapi yg dibungkus macam nasi lemak...:)

Kakzakie said...

Kakak pun panggil abok-abok juga ialah kita kan dekat je melaka-johor mestilah sama. Kak long kakak kalau ada kenduri mesti buat kuih ini...

Papa Mifz said...

1st time dgr pasal kuih nih...

YanaMIB said...

pernah dgr gak psl kuih ni..tp xpernah mkn..sbb mcm takut je nk rs..haha =P

Aliesha Kirana said...

kuih abok2 penah dgr, tp xpernah makan mcm yg nabilah buat ni. heeeee.

Cik FaRiZaM said...

tak pernah makan kot...cam pelik je ada putih2 tu...pandai nye dia buat :D

MiMiEy :) said...

mcm pernah dgr namanye, tp tak pernah nmpk pon.

ada bentuk lain ke kuih ni ?

beautiful_rose said...

nampak mcm sedap....sgt suka gula melaka + sagu =)

adol ihsan said...

Salam..

Alamaak aaii.. kecur air liur .. :P

asliner said...

kite makan kuih nie..
tapi kalau nak buat kat rumah..
memang kirim salam lah sebab kuih nie ade kelapa2 kan..huhu

Cik FaRiZaM said...

singgah tp masih tak update....tgk lg entry ni. rasa nak plak..sedap ek....mcm putu bambu tak?

Afzainizam said...

eeemmm yup orang johor melaka panggilkuih abok-abok... my nenek selalu buat... tapi aku kalau makan habis bersepah jawabnyerr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
sport rim rs watanabe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...