Thursday, May 17, 2012

DENYUT KASIH MEDIK


Hari ni nak review novel la....

novel yang cukup menarik tuk kita baca...

DENYUT KASIH MEDIK

 ditulis oleh seorang doktor....iaitu Dr. Farhan Hadi

Mengisahkan seorang doktor muda, Doktor Muslih yang baru sahaja mula bertugas sebaik sahaja tamat pelajaran, dalam novel ni bukan sahaja menceritakan kisah seorang doktor..malah diselitkan dengan kefahaman ilmu-ilmu perubatan,wanita dan cinta dalam Islam..

Banyak ilmu yang boleh kita dapat dari novel ni tau.....best sangat..sangat..!!

Kita yang baca ni..rasa seolah-olah kita sama-sama berada di hospital, lihat sendiri macam mana Doktor Muslih bekerja...

antara pengisian dalam novel ni...

Kena jadi doktor pelatih dulu juga dikenali sebagai Doktor HO (Houseman)....setiap satu ward..kena jalani latihan selama 4 ke 5 bulan... lepas tu baru dapat tittle Doktor MO (Medical Officer) dan kemudiannya naik menjadi pakar..

Waktu kerja doktor tak tentu masa...lagi-lagi bila kena on call...baru nak suap makanan dah kena panggil...solat susah nak dapat pada awal waktu...hujung-hujung...kalau tak sempat terpaksa jamak..

Sungguhpun sibuk...Doktor Muslih tidak pernah abaikan solat...dia akan cuba cari masa tuk solat...tak kisah kalau tak makan ataupun rehat...

banyak isu-isu semasa diceritakan....kisah mat rempit....pengguguran bayi..pembuangan bayi....rokok...dadah..cinta monyet...dan juga cinta dalam Islam dan lain-lain lagi..

cuba tengok gambar di atas, ada kongsikan info tentang darah haid dan darah berpenyakit bagi orang perempuan..
sebab kenapa bayi perempuan perlu di khatankan...

Doktor Muslih juga melahirkan kekecewaannya bila dia mendapati hampir 80% pesakit tidak solat....bila di tanya...alasan sakit...

dalam merawat..Doktor Muslih sempat memberikan sedikit nasihat buat pesakit...

tips mencari jodoh...

I suka sangat cara Doktor Muslih berkahwin dengan isterinya...percaya tak..sebelum kahwin..dia tak pernah lihat wajah isterinya dengan jelas...ada pun gambar sangat kabur..

Dia tidak kisah akan fizial..rupa mahupun berbezaan umur....yang dia kisahkan adalah agamanya...

Masa bertunang pun..dia tak melihat wajah tunangnya....masa berhubung pun hanya melalui email...itu pun berbincang tentang persiapan kahwin dan semua email-email itu akan di CC kan pada orang yang mereka percaya...

Setelah akad nikah dilafazkan baru lah Doktor Musluh lihat isterinya.....

Hmmmm..... rasanya zaman sekarang ni ada tak pasangan yang macam ni...? huhu..(^_^)

 sila la dapatkan novel ini untuk bacaan sepenuhnya... (^_^)

 kalau ada masa nanti..I nak cari novel isteri dia pula...sambungan dari kisah ni juga.....
tajuk buku itu..Pemilik Cintaku Setelah Allah & Rasul


actually banyak dah novel-novel yang pasangan suami isteri ni dah terbitkan.. I je lambat..baru tahu akan novel ni..huhu..

kalau nak dapatkan secara on9..boleh beli terus daripada penulis....meh singgah blog Fatimah Syarha di
 
 p/s : curi-curi masa di waktu pagi dengan membaca...dapat lah elakkan tidur selepas Subuh... (^_^)

14 comments:

Kakzakie said...

Setuju kata Dr Muslih ramai pesakit yg tidak solat di hospital. Kakak nampak depan mata kakak sendiri. Bahkan siap ada pesakit yg kata pada adik ipar kakak "tak payahlah solat nanti sembuh kita ganti" adik ipar kakak senyum aje sebab dia pun sakit juga tapi syukur adik kakak guna spray untuk wudukkan dia....

lieynanilaz said...

macam best novel ni...ingat nak cari juga..

Cik FaRiZaM said...

wahhh sgt menarik la.....mcm2 ada... tq sharing n review this book

EN ILHAM said...

buku ni memang sangat best kak. saya pun suke sebab banyak trivia and info yang kita boleh dapat. kadang2 kite tak rase pun penting atau segan nak tanye.huhu.akak bacelah jugak novel fatimah syarha yang lain macam Seindah Mawar Berduri, Tautan Hati, Syabab Musafir Kasih. semuanya best2 dan mantap. lain sangat dengan novel islamik yang sedang berlambak kat malaysia sekarang ni

Tieah Madian said...

Wah. Siap ada info cari jodoh lagi.

Aliesha Kirana said...

mcm best novel ni nabilah! heehe. rasa yg cara dr muslih jmpe isteri dia, sama dgn pengalaman dr farhan time jmpe ustazah fatimah syarha tu. hehehe. adik AK ade citer.

psst, baru2 ni AK terjumpa dr farhan dgn ustzah fatimah syarha time tgh jalan2 dlm shopping mall. heee. sonok!

p/s : AK malas blogging lak ni. hahaa. adoi. tlg nabilah!! hahaha

pipoq said...

lamanya dah tak membeli dan membaca novel..tapi kalo novel sebegini yang ada info2 ilmiah memang terbaik la..dari novel yang membuatkan pembaca berfantasi je tak abis2..

Acik said...

tabik doc ...
ada masa, nanti saya cari n baca! thanks.

redza said...

walaupun sibuk dgn tugas sempat lg seorang doktr menulis novel

Papa Mifz said...

papa mifz suka baco blog jer...hehe

asliner said...

masa terlihat perkataan DR FARHAN HADI..
eh, macam kenal..
takpe..scroll lagi..
sekali btol sangkaan saya..
dia adalah suami kpd fatimah syarha..hehe

p/s: akak, belilah buku pemilik cintaku selepas Allah tue..
siyes tak rugi..dulu kite tak 'mampu' beli buku nie, kite potostat dari kwn je..hehe

Mira@Mier said...

mmg bez buku2 camni esp. pnulis ftimah syarha.
ase tringin jgk nak baca tp
novel2 skrg pn mahal.xpnah pun beli novel.;P
jd beli yg perlu jer @ pun bce kt blog2.hehe

^^

hanginsepoi2 said...

penuh dengan info ni :) bagusnya buku ni

Afzainizam said...

yupppp banyak ilmu kalau kita baca

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy repair door trim kereta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...