Monday, July 23, 2012

AKTIVITI RAMADAN 1433H


photo credit

Hmm....dah masuk hari ke tiga kita berpuasa...setakat ni macam mana...terutama yang perempuan....masih bertahan or sudah mengibarkan bendera...? heheheh..

Apa aktivit ramadan I tahun ni..? sama lah macam tahun lepas..

photo credit

Title Tukang Masak yang my mom pegang selama ni dah diturunkan pada I...pagi-pagi dah kena bangun dulu...siapkan makanan tuk sahur....kalau time cuti...berperang lagi kat dapur pagi dan petang tuk berbuka dan juga bersahur...tapi bukan I buat sorang....Adin bantu dalam bab-bab kemas meja..buat air & masak nasi.. apa yang penting...? ---> KERJASAMA !! (^_^)

Dah macam mak-mak je I ni kan...? hehhee...

Tapi I tak kisah.....latihan ni....nanti dah jadi mak yang betul-betul..tak de la kekok...tul tak...?selain tu dapat pahala berganda-ganda lagi..... kan..?

photo credit
Buat masa ni..tuk bangun sahur...I masih memerlukan khidmat 'alarm clock' yang original...mengharapkan my dad kejutkan...cepat sikit mata tu buka...kalau nak harapkan alarm kat telefon..memang asik snooze je la memanjang..sudahnya terlewat..siapa susah..?

Nak tengok tak I masak apa tuk sahur tadi....?

 tadaaa..... ikan keli berlada...sorry la tak bape presentable sangat...I main snap je...kejar masa...huhu..

Family I..time sahur nak lauk panas(fresh) yang baru dimasak...kalau setakat lauk semalam..dipanaskan..memang tak jalan...

Ada cerita di sebalik ikan keli ni...sampaikan I hampir hilang kesabaran dalam meng' handle ikan ni...esok I cerita la yupp...


ni lauk ke dua.....masak tumis air...dan ada la lauk semalam yang my dad beli kat bazar...buat tambah-tambah...

Tips tuk masak sahur : sebelum tidur..sila siapkan segala bahan-bahan untuk di masak...nasi pun masak sebelum tidur...kot terlajak bangun..bahan-bahan dah siap..lebur je.... (^_^)

p/s: apa pula cerita you all..balik kampung tak cuti yang lepas... ?

12 comments:

alien said...

ahai
ni misti ikan keli tu letup2 kan
saba2

pipoq said...

rajinnya masak ikan keli tu untuk sahur..

sahur hari kedua 'ter'miss..dua2 tak sedar bunyi alarm hp..hehehe..sedar je tengah azan subuh berkumandang..

redza said...

ikan keli berlada tuuuuuuuuuuu..fav sy tu..sedappp

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

amboii..calon menantu pilihan ni..mujur anak bujang akak kecit lagi hehe

ana ayesha said...

nmpk sedap ikan keli tu ..... kul brp bgn utk masak ?

Anonymous said...

wah sodapnyeee lauk sahur die. hehe. family AK kalau sahur, prefer yg tak berkuah, baru jalan. hehhe. lauk semalam pun xpe. tp sllunya kena ada telur masin. keh3.

Salam Ramadhan Nabilah! InsyaAllah nnti AK try up entry. dah lama tinggal, rasa malas lak. hehe.

-AK-

Afasz said...

ikan keli n sup tu buat sy terliur la... nyum nyum

Kakzakie said...

Betul berganda-ganda ganjaran apa lagi mak-ayah-adik semua turut makan.

Kakak pun sahur mesti nak masak baru. simple pun tak apa kadang tu sayur bening kobis dgn ikan goreng je

YanaMIB said...

salam ramadhan nabilah! mmg rajin u msk..hoho ai ni dh jd mak pn still harapkn mak lg utk sediakn sahur =P

tp skrg kita raya dulu..so sahur pn tgh hari..kekeke opsss! =P

LYAfrina said...

salam ramadhan..

sedapnyer menu tu

hazanis said...

comel sngt..so coulourfull.. saya suka ..im still new..kalau ada masa dtg la tngok2 blog saya ye thx http://kakiblogger.mygeng.org/#s01

Leeya Hezlin said...

salam ramadhan nabilah..
dah masuk hari keempat puasa dah kan..
setakat ni tak ada aktiviti yang menarik selain berbuka dengan semua ahli keluarga..
makanan pun biasa2 saja.. :)

p/s : ikan keli berlada tu nampak menyelerakan.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...