Monday, July 16, 2012

CHICKEN CHOP


Hari ni nak share dengan you all tentang Chicken Chop...

Ni pun first time juga ni cuba buat.... meh I nak sahre cara-caranya yupp...


cari peha ayam...kemudian kita jalani proses 'debone'
'debone' bagi yang tak tahu...itu maknanya..proses membuang tulang...

macam gambar no 2 tu... cara 'debone' boleh google yupp...kat youtube pun banyak..

I tak reti nak explain..huhu.. ;P

lepas dah siap..marinate jap..dalam 15 ke 20 minit..( garam+paper)


sediakan 3 bekas..

bekas 1 - tepung gandum + sedikit tepung jagung
bekas 2 - sebiji telur ( ikut la berapa banyak ayam yang you all guna)
bekas 3 - bread crumbs

ayam yang dah di marinate tu..
bedakkan dia dengan tepung..
kemudian celupkan ke dalam telur..
last..
golek-golekkan ayam itu ke dalam bread crumbs..


dah siap golek-golek....panaskan minyak...kemudian goreng..
seelok-eloknya deep fry la yupp...


untuk sos... I buat black paper sos..

cara-caranya..? I google gak ni...

Bahan-Bahan Sos Black Paper

Butter dalam 2 sudu besar
Tepung dalam 1 atau 2 sudu besar
Susu segar dalam 1 cawan ( I guna susu tepung )
Cuka 1 sudu besar ( I guna sebiji limau nipis menggantikan cuka)
Kicap pekat dalam 1 atau 2 sudu besar
( kalau warna tu pucat sangat..tambah lagi..jangan lebih sangat..nanti masin..botak kepala nanti..hehe.. )
Lada hitam yang ditumbuk...kalau nak pedas..letak lebih..
1 kiub ayam atau daging ( I guna kiub Knor ayam )

Cara-cara :

Cairkan butter
Masukkan tepung+susu kacau rata..
Masukkan cuka+kicap+lada hitam+kiub ayam

biarkan mendidih....kalau cair..masukkan tepung lagi sedikit..kalau pekat sangat..tambah air...

Sediakan coslow (kobis+carrot+bawang+mayonis+perahan air limau+garam+gula+paper)
goreng kentang..

Pung pang..pung pang.. Siap.....

Taddaaa....ini hasilnya..... (^_^)



rasa...? ok la tuk first timer macam I ni..... hehe..

next time..nak try buat grill punya pula...tu pun kalau rajin la..hehe....

p/s : nak tahu tak dah lama I buat mende alah ni...dalam 3 minggu lepas...hari ni baru nak share..entri ni pun..dari pagi tdi mula taip...petang ni baru boleh publish...huhu..

p/s/s : Ramadhan tak lama lagi...seronoknya.....menghitung hari je ni.... harap berkesempatan untuk bertemu dengan Ramadhan pada tahun ini..Insya'Allah... (^_^)

6 comments:

tiafazunia said...

tia lately ni suka baking and cooking. mcm best n sedap tgk chicken chop niii! must try! :))

Rinna said...

Nyum2 sedapnyaa tgk ciken chop..tuh.. TQ shre resipi.. :)

Papa Mifz said...

chicken chop buat sendiri...wah rajin nyer...:)

pipoq said...

dah semakin menjadi seorang masterchef ni..

pung pang pung pang aje pun leh siap..hehehe

dhiera said...

aiseh.. menyelerakan~

kiwi said...

wahhhh nampak tempting habes..hehe..boleh buat ni lepas ni ^___^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...