Tuesday, July 31, 2012

SURAT PERLETAKAN JAWATAN



Bila teringat balik mesti I tersenyum sendiri....huhu..

nak tahu kenapa...?

Al kisah.......


Ada satu hari tu,Mr Boss suh I buat report tuk dihantar pada sorang contractor ni lepas dah siap Mr Boss suruh hantar terus tanpa disemak oleh beliau. Bila dah selamat dihantar, bila dia tengok copy report tu, dia dah bising-bising sebab report tu salah.

I tahan telinga je la dengar, I tahu I salah, so buat apa nak defend kan? tadah telinga je la. Sambil-sambil tu draft surat. Surat tu berbentuk surat rayuan untuk satu tender ni. Kena la karang sikit, letak bunga sana sini.


Lepas Mr Boss dah habis marah, dia nampak tau I tengah buat surat. Cepat-cepat dia pergi kat tempat I.

" Awak buat surat apa tu...?" Nada macam risau je... hehehe... ;P

I tau, mesti dia ingatkan I tengah buat surat letak jawatan...disebabkan report yang salah tu.. ;P

Bila I kata buat surat rayuan, nampak lah riak lega kat wajah dia. Terus dia duduk tempat I sambung karang surat tu...hehe....

Risau juga eh kalau-kalau I resign.... (^_^)


I takde la se'sensitif macam tu sekali. Asal kena marah je nak resign. Akal masih waras, memang I salah, I terima, dah janji dah pun dengan diri sendiri takkan berulang lagi kesilapan yang sama.

Hmm....dok bayangkan macam mana eh kalau nak bagi surat resign kat boss...macam tak sanggup je..mana lah tahu ada rezeki yang lebih baik nanti, harus juga kan lalui saat-saat macam ni kan...?


p/s : you all ada pengalaman hantar surat letak jawatan pada boss ?

12 comments:

Kakzakie said...

Jujur kakak masa belum ada anak boleh katakan melompat dari satu firma ke satu firma. Lompat semata-mata nak lebih selesa. Tapi masuk anak kedua sampai sekarang kakak dah terus lekat..

Biasa boss akan rayu kita dan biasanya dia akan tanya berapa offer kita dapat tapi kakak pula jenis kalau dah nak resign walau boss counter-offer tetap akak tak ambil. Ada pride juga kan..

Leeya Hezlin said...

pekerja kesayangan ni..
sampai risau jadinya masa nabilah tulis surat rayuan tender tu.hehe..

leeya ada pengalaman masa hantar surat resign..
sedih kot tapi buat2 cool..

gadisBunga™ said...

saya penah hantar surat resign - 3 kali!

Papa Mifz said...

PM paling tak suka bila staff ckp nak resign...huhu

mamawana said...

Dah letih hantar surat resign, sejak dulu baru 5 kali. Rasa nak hantar lagi pikir pikir balik umur dah meningkat so sabau ajerlaaa.... pimai pimai masalah pejabat tetap serupa walau dimana mana jua..politik pejabat paling banyak, team A team B, PHd sana Phd sini...sabau ajerlah duhai hati. rezeki Allah yg tentukan. Redho ajerlaaa. :-)

pipoq said...

pernah jugak tapi yang penting kena ada alasan yang kukuh la dan jangan sekali kali tulis kat situ nak resign sebab bos kedekut..hehehe..

Rinna said...

Waah caya laa.. staf kesayangan rupanyaa..

:: Riri-Fatieha ::~ said...

pernah hantar 2 surat resign utk 1 company yg sama... huhu, bos tak bgi resign.. stay je la kat tmpt lama...

fara said...

Hehehe~ Xdpt bygkan muke bos nabilah mase tu klo nabilah btol2 resign :P

sizuka[Izzati] said...

blm keje lg.xde pngalaman hehehe,

Aliesha Kirana said...

hahaa. honestly, mmg ade niat nk hntr surat ni. tp masih menanti rezeki lain. haha. tu la, dok terpk cmne nk hadapi bos nnti. ngeeee!

nik ros said...

baru jea hantar surat resign kat boss semalam.bagi jea kat dia.terus blah.malasnak tunggu.nanti dia tanya banyak lak..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...