Tuesday, September 04, 2012

CORNFLAKES PEDAS



Hye....hye...hye.... (^_^)

Semalam tak sempat nak update blog...pagi tu macam biasa sudahkan kerja...bila masuk petang..dah malas...huhu..

okey...pada entri yang lepas..ramai juga yang tak tahu tentang Cornflakes Pedas ni..

so..hari ni.. I nak share cara-cara membuat Cornflakes Pedas..

macam mana rasanya..? lebih kurang macam kerepek pedas....

photo credit
ini adalah bahan utama sekali..
cornflakes
photo credit 1

bahan sampingan....tak mahu letak pun tak apa...
kacang goreng & ikan bilis goreng
Cara-caranya ?
Mudah...caranya sama macam nak buat sambal goreng..
tahu kan nak buat sambal goreng macam mana..?
JANGAN masukkan AIR yupp...tu dah jadi sambal tumis... (^_^)
tumis bawang blender sampai naik bau...masukkan cili giling....goreng sampai garing..sampai pecah minyak
masukkan serbuk perasa.. dan akhir sekali masukkan madu..

kacau seketika...kemudian rasa...ok ke tak..cukup masin..cukup manis?
dah siap tutup api...sejukkan seketika dalam 10 ke 15 minit..
masa panas-panas tak boleh masukkan cornflakes..nanti lemau...
lepas dah sejuk...masukkan cornflakes, kacang dan ikan bilis....gaulkan sampai sebati

lepas tu...?

untuk cornflakes lebih garing...
masukkan cornflakes dalam piring pembakar..rata kan cornflakes tu....jangan biar berkumpul pula..
masukkan ke dalam oven..bakar dalam suhu sederhana..dalam 10 minit..

lepas tu....siap....boleh la di simpan dalam botol...dan boleh la di makan...sambil-sambil tengok tv tu pun seronok kalau dapat kunyah-kunyah..

selamat mencuba....(^_^)

p/s : sebelum cuba satu-satu resepi..buat kajian dulu....jangan rujuk satu je...cari yang lain-lain juga...lepas tu baru cuba...insya'Allah...akan menjadi..

11 comments:

Leeya Hezlin said...

nanti boleh cuba ni..hehe..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

thn depan nak buatlaa

Aliesha Kirana said...

heheeh. seyes xpenah rase lg cornflakes pedas. post sikit kt AK, nabilah. hahahaa. nak buat sndiri malas keh3

pipoq said...

orait..nanti leh dibuat kajian..

fara said...

wah! bole try ni! :)

JunAina said...

Selalu org buat manis2 je kali ini boleh try cornflake pedas pulak.

tiafazunia said...

ouhh! senang jugak! tp tia kurang la makan pedas2 ni. so tia prefer cornflakes madu je :))

cik chinta said...

ala...xde oven la plak T_T

Dilla Ady said...

mcm bez jek ni..tak penah rase lagi..slalu wat cornflakes madu jek..

munna said...

nampak sedap je ni... kak munna nak cubalah nanti

Resipi Ummi said...

Minta laluan admin:
Nikmati hot cornflakes/cornflake pedas homemade resipi ummi, lawati blog kami di www.resipiummi.blogspot.com. Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...