Friday, September 28, 2012

YANG HIDUP PASTI AKAN MATI


Itu lah lumrah kehidupan kan...?
setiap yang hidup pasti takkan lepas dengan kematian....


Semalam...jiran sebelah..Pakcik Halim meninggal dunia akibat sakit jantung..
mula-mula dimasukkan ke dalam ICU...baru ahad lepas Pakcik Halim ditukarkan ke wad biasa...dah boleh bercakap semua...

tapi tak lama lepas tu....di masukkan semula ke ICU hingga la tiba ajalnya..

malam semalam..lepas Isyak dikebumikan...
I sempat juga lihat jenazah sebelum dimandikan..

Ya Allah....wajah pakcik Halim nampak tenang..dan seakan-akan tengah senyum.. 

Al-fatihah buat beliau.....

p/s: semalam...tengah duduk-duduk dengan my mom...my mom pesan...dalam almari bahagian bawah ada cadar putih & kain batik lepas arwah Kak Jannah...kalau jadi apa-apa ambil kat situ..
my mom pesan lagi....seandainya dia meninggal...guna tudung yang dia beli di Mekkah..kalau my dad...guna serban..semuanya dah siap di iron, ada dalam almari..

Kalau you all kat tempat I....agak-agak apa la perasaan you all kan...? mau tak sebak....

Mari kita muhasabah diri mengenai kematian...entah esok..lusa giliran kita pula....bersedia kah kita? (-__-)"

8 comments:

Kakzakie said...

Mom & Dad jenis org yg selelu ingat mati. Menginsafkan kita tapi sebagai anak mesti sebak dan cuak bila mom kata begitu.

Berdoa selalu moga mom & dad dipanjangkan usia..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

mistila sebak sgt bila dgr mak ckp camtu kan..berdoa mak abah dipnjangkan usia

musang said...

teringat pulak kat arwah ayah hmm...semoga mak dan ayah nabilah di panjangkan usia

Suliana Sulaiman said...

bila tiap kali baca doa tdo dan pengertian..kimi selalu tanya.."ma kenapa mesti kata..dengan nama Allah kimi hidup dan kimi mati??kenapa kimi mati ma?"

setiap yang hidup pasti merasai mati..cuma kita jek yg tak tahu bila..

al-fatihah

Aliesha Kirana said...

sobs. sebakkk sgt. teringat arwah Tok dan Wan. tp iyelah, stiap yg hidup pasti akan mati, cuma kita sedia atau tak je. sobs.

Al-Fatihah.

pipoq said...

memang cuak + sebak kalo mak ayah cakap gitu..

teringat pulak masa arwah mak dulu..apa pun, setiap yang hidup pasti akan mati..

selalu la kita berdoa mudah mudahan Allah mematikan kita dalam khusnul khatimah..

Everything's Everythings said...

Innalillah..
takziah buat keluarga jiran..

Yousof said...

Semoga arwah Pakcik Halim dan semua saudara kita tenang di sana insyaAllah.



Sebakk, sama² kita siap sedia untuk menempuh situasi² sebegiru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...