Monday, November 05, 2012

AL-KISAH DAGING KORBAN


Tahun ni...my dad ambil bahagian tolong agih-agihkan daging korban kat Masjid..

cara pembahagian..1 kg tulang 2 kg daging..
so..my dad dapat la yang part gear box tu.. my mom suka..tu yang my dad sempat ambil

dan daging-daging korban yang selebihnya...telah pun selamat kami semua makan dalam masa seminggu..
bayangkan hari-hari my mom masak daging..

mula-mula dapat je...terus pi rebus daging & tulang semua...
dah siap rebus..simpan...so bila nak masak, senang la..jimat masa..(^_^)

so..pada hari pertama...I buat sup gear box..
resepi yang mudah...tu pun kalau you all nak try la..
sup ni tak rasa heavy dengan rempah...

Bahan-Bahan
 Bawang Putih & Cili Padi

Cara-cara
blend bawang putih dalam 6 ke 7 ulas bersama dengan 6 ke 7 biji cili padi
kalau nak lebih pedas..lebihkan la cili padi tu..

lepas siap blend...masukkan saja dalam air rebusan daging..letak serbuk perasa/garam..
biar mereneh sikit...biar sebati dengan daging..
ikut suka nak masukkan kentang boleh...jangan lupa taburkan daun sup& bawang..lagi umph!!
 
siap..!! mudah je kan??(^_^)

yang ni je la yang I masak....yang lain..my mom..
antaranya adalah.....

Nasi Kuning dan Kari Daging..
sedap....my mom masak Jumaat lepas...I sempat balik lak tu...huhu.. (^_^)

Asam Pedas Daging 

ha...yang ni my mom masak hari sabtu yang lepas...lauk & nasi tengahari sabtu tu..habis..
dah la tengah hujan lebat...boleh bayangkan tak kenikmatan asam pedas yang pedas..masam-masam sikit lagi panas...
lawan pula dengan kubis goreng, ikan goreng & sambal belacan..??
ada yang terliur tak..? hehehe... (^_^)

banyak dapat daging korban tahun ni..?

13 comments:

redza said...

terliur asam pedas daging tuuu!!!!

intanfirdaus247 said...


Owh ! air liur saya da meleleh..heheh..sedapnyaaaaaa

JunAina said...

Akak ada lagi daging korban tu...tiba2 terasa nak balik goreng kuning daging tu.

Dhiera nadhirah said...

asam pedas daging tu sedap. first time makan masa beraya dekat rumah kawan ayah 2 tahun lepas. dia orang melaka. raya pertama masak ni~ sedap ye.. terliur dh ni~

Kakzakie said...

Kakak nak buat asam pedas daginglah. Masuk daun kesum/bunga kantan mesti sedapnya...

Aliesha Kirana said...

ya Allah sodapnyee nabilah!! AK xdptt byk la dging tahun ni. dapat sebungkus je daging, dgn sebungkus tulang2, itupun sbb kawan Ak bagi. yg dekat kawasan perumahan AK ni, langsung tak dapat sbb kami tak dapat kupon utk kutip daging korban tu. ntah kenapa. huuu.

xdptlah merasa seminggu makan daginggg je. heeh.kali ni 2 hari je mak AK masak daging, dah habissss

Papa Mifz said...

PM tak pernah try lagi part gear box tuh...huhu

KAMIHIDUP said...

Pergh.

BLADE H said...

salam...

lama xdtg singgah blog ni..

gmbr lauk tu mcm best jer

anyway..happy aidiladha..5

munna said...

sedapnya semua menu tu .. terliur kak munna dibuatnya....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

terlior asam pedas daging! akak x penah makan

Ain Dzaya said...

mesti bertimbun kan daging korban kat rumah..

sis shuhada said...

Nabilah.. share la resepi asam pedas daging tu.. terliur nengok huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...