Monday, November 19, 2012

NASI LEMAK


Happy Monday dear fwens...!! (^_^)
Melaka hujan lebat pagi ni....tempat you all pula macam mana..?

Hari ni nak share apa yang I buat semalam...

sama seperti tajuk di atas.... I buat Nasi Lemak..
pagi-pagi dah keletang-keletung kat dapur..

I pernah share dulu kan cara masak nasi lemak..?
tak ingat...tak pe....

Beras
Santan
Hirisan bawang besar
Halia yang di hiris atau ditumbuk lumat atau ditumbuk sikit je tak sampai hancur..
ikut suka you all la nak yang mana..kalau nak orang makan halia..tumbuk la lumat-lumat..(^_^)
Halba
Serai yang dititk
Daun Pandan (lupa nak letak)
Garam

Bagi gaul sebati dalam rice cooker...lepas tu on kan je la rice cooker tu biarkan nasi itu masak..

lepas tu bolehbuat sambal tumis..sediakan bahan lain lak..
kali ni I tak makan dengan telur..ganti dengan ikan masin..sedap juga.. (^_^)

ok lah..itu sahaja tuk hari ini....nanti kita jumpa lagi......
Have a great Monday dear fwens..!! (^_^)
 

12 comments:

intanfirdaus247 said...

Mak aih sedapnyaaa! Ikan masin pon sodap..tambah2 ujan nih..kat kl tadi masa on d way nk g keja ujan rintik2 dah ..tataula pulak sebab dah dalam opis…hehehehe

Kakzakie said...

Kakak jaaarang buat nasi lemak sebab ada makcik warung depan perumahan kakak nasi lemak dia best sangat. So kalau nak beli aje tempat dia hihi... malas kakak ni kan..

pipoq said...

tiba tiba terasa macam nak masak nasik lemak jugak..

redza said...

ikan masin tu memang membuka selera

Papa Mifz said...

Rajin nyer nabilah nih ;-)

sis shuhada said...

Nabilah. Share la resepi sambal tu. Nampak emmm yummy

sis shuhada said...

Nabilah. Share la resepi sambal tu. Nampak emmm yummy

sid said...

ha?nasi ke?...bak 2 bungkus!...lapar n hungry now! :))

Ain Dzaya said...

yg penting sambal..kene umpp..

Ain Dzaya said...

yg penting sambal..kene umpp..

Aliesha Kirana said...

uish uish menceceh air liur. hhehe. nabilah tolong! mood xde. hahahaa

KAMIHIDUP said...

Melaka banjir siap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...