Monday, January 07, 2013

LAKSA KARI



Lama rasanya I tak share aktiviti di dapur kan...? Ok lah, meh I tunjuk apa yang I buat ahad yang lepas..

 
tadaaaa... Laksa Kari..
Ala sama macam mee kari...memandangkan I guna mee laksa....maka jadi la Laksa Kari..heee...

Macam mana rasa...? erm.. my mom kata sedap...sedap la kot.. (^_^)"

Mau resepi...? 

Rebus daging hingga empuk/lembut dulu..
Kalau nak guna ayam...tak perlu la rebus..

Bawang besar dan bawang putih
Halia 
Udang kering dan dah direndam terlebih dahulu
( Blend kasi hancur, kemudian tumis kan hingga naik bau)

Kemudian masukkan 2 sudu cili giling, tumis sampai garing.
Masukkan serai yang dah dititik..
Masukkan serbuk kari untuk daging atau serbuk kari untuk makanan laut..gaul sebati

Masukkan pula air rebusan daging bersama dengan daging.
kalau nak masukkan udang, kerang, fish ball, tauhu pun boleh..
Agak-agak dah mendidih, masukkan pula santan.
Masukkan garam..kacau...biarkan mendidih lagi..
tutup api...siap la kuah nya..


Mee....terpulang lah pada you all nak guna mee apa..
Kalau guna mee kuning...jadi la Mee Kari..kalau guna mee laksa...jadi Laksa Kari...hehehe..

Bahan tambahan..boleh celurkan sayur sawi, taugeh, daun sup daun bawang, telur rebus..
Satu lagi...jangan lupa sediakan kicap cili...baru lagi umph!!
Selamat mencuba.. (^_^)

pssttt....dikesempatan ini...I nak ucapkan 
SELAMAT HARI LAHIR

bukan kawan blogger kita dari blog
jom singgah blog beliau....bagi wish pada dia... (^_^)

7 comments:

Dilla Ady said...

ehem..(sambil lap ujung mata) tq dear sbb wish...luv u sgt22!!

pagi2 da sengeh sampai telinge ni..hahahha...

tak yah la back link ke blog cayam, blog i lame tak update...kikikiki...

redza said...

hepi bufday dilla..

Rinna said...

Sedapnyaa laksa kari tuh..nyum2.. :)

gadisBunga™ said...

sedapnye awak. kebetulan kite meang lagi suka laksa dari mee!

dhiera said...

uik..senang ye. saya selalu fail masak kari. ermm

Aliesha Kirana said...

wah2 menitis air liur. kih3. sodap ni. persembahan je pun dh dpt 100 markah. kih3.

Ain Dzaya said...

lak sa kari? firat time dengar, yang taw mee kari udang je..^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...