Thursday, April 18, 2013

CILI API OH CILI API



Hello fwens......!! 
Weee....sedih tengok graf visitors untuk blog ini..semakin menuju ke gaung yang sangat dalam...huhu... ;-P
Salah siapa graf tu menjunam jatuh....? salah diri sendiri lah kan....siapa suruh malas update...huhu...

Actually.. I nak update semalam...tapi terleka dengan cerita My Girl..episod akhir lak tu...dok la menghayati...orang lak tak ada di office....apa lagi layan perasaan la...huhu...sweet sangat cerita tu..suka sengih sorang-sorang tau....


Ok..berbalik kepada tajuk utama... I saja nak bagi tahu kat you all semua...I suka sangat dengan Cili Api..
Dalam setiap masakkan pun I suka campak sebiji dua cili apa...percaya tak..? huhuhu..

Dalam sambal goreng...kalau you all campakkan sebiji dua cili api tampa dipecahkan...sedap tau...try la nanti..dalam gulai ke...dalam kari pun I buat gak....ngeeee....

stok cili api untuk seminggu....huhu...
yang merah tu....pedas berbisa.... 
"saya suka..saya suka...!!" - Dialog Mei Mei - Upin Ipin 

Kalau masak sweet sour lagi la...I potong kasar-kasar masuk dalam lauk...sedap...masam..manis & pedas..baru lah ada umph..!!

Ha....dalam sambal belacan pun...harus ada cili merah dan cili api...baru la rasanya Zasssss...... (^_^)

Kesian kat famili I la..kadang-kadang bila makan tergigit cili api...hehehehe.....punye la beso cili api tu...takkan la tak nampak...yer tak...? ;-P

Kalau I makan...I makan sekali dengan cili api tu....sedap... (^_^)



Kajian saintifik mengatakan...cili api ni boleh bakar kalori kita tau...so...sila la makan banyak-banyak.. ;-P

My mom dah warning dah...jangan makan cili api tu banyak-banyak...nanti masuk hospital baru tahu.....abang sepupu I ada gak kes macam ni....tapi itu kes frust menonggeng...dia pergi makan cili api segenggam...nah...warded tuk beberapa hari..

Kes I lain......peminat no 1 cili api je...tak sama kan..? kan..? (^_^)

Ada kes masa pergi makan kat Restoran Masakkan Arab...nanti I cerita yupp...

So.....you all macam mana...suka makan pedas tak..? meh share meh... 

9 comments:

Cik Siti Hajar said...

yeszzzaaa... samalah kita.. cili api merah tu memang sedap! menyengat..

Kakzakie said...

Kakak pun suka. Rumah kakak tak pernah tak ada cili api. Kakak pun buat sambal belacan mesti campur cili api barulah mantops!!

pipoq said...

apa punya frust menonggeng makan cili api sampai segenggam tu..hehehe..

sy tak makan pedas..memang spesis perut tak tahan pedas..

Ct NoArizah Aris said...

Cili api dgn akak mmg x leh di pisahkan dik non oii tak puas makan kalau tak pedas..kita genglah ya :))

Papa Mifz said...

PM suka makan pedas, tapi kalau nak gigit cili mcm tuh jer memang tak lah...hehe

Judiene said...

Eh eh kita sama lah. I memang suka makanan pedas. Lagi pedas lagi sedap walaupun peluh meleleh. Terasa kepuasan dia. :-)

ainz said...

ahaha..blog sy lagi,la..syok sendiri tulis sorang2.. ;D

sekarang ni susah nak cari cili api yang halus2..kat pasar banyak jual cili akar yang panjang2..saya tak berapa suka cili akar tu..nasib baik kat kg still ade pokok cili api...nak masak, petik je.. ;)

asliner said...

kite kurang suka pedas..
pedas sikit boleh lah..
tapi jangan pedas sangat..hehe

betullah, kite rasa tak elok makan pedas sangat. tak elok untuuk kesihatan perut. kalau tak silap lah.

atty's said...

samalah..kalo takde cili..rasa mcm tak sempurna..tak kenyang makan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...