Monday, June 10, 2013

ALAHAI MANGGA



Hello fwens..!! 

Hmm..I tak sure kat tempat you all....kat tempat I ni..kawasan perumahan di sini...buah-buah mangga sedang lebat berbuah...
Sama lah macam kat rumah tu..walaupun tak selebat seperti pokok-pokok jiran yang lain...bila di petik adalah penuh satu bakul..

photo credit
Pijam gambo orang je ni..huhu..

Biasanya family I suka makan kerabu mangga...sambal belacan mangga...so...tugas I la kan tuk membuatnya...
Cuma..yang I pelik..setiap kali I berurusan dengan mangga..pasti tangan akan terluka...pasti punya lah...I dok perhatikan je..

Contoh macam hari ni...nak buat kerabu mangga....mesti la mangga itu di tetak-tetak...terlebih dahulukan..? (uisshh...macam ganas je bunyi 'TETAK' tu kan..hehehe...)

Bagi yang biasa buat...faham rasanya apa maksud tetak... (^_^)

Sedang leka menetak mangga yang sudah siap dikupas kulitnya...dengan tangan-tangan I sekali tertetak...huhuhuhu......sakit ? sikit je...macam kena gigit semut.. ;-P

Tapi tidak la berlaku pendarahan yang kritikal....lepas cuci berhenti lah darah tu...sambung buat kerja...
Tung tang...tung tang..siap lah kerabu mangga I pada pagi tadi..tapi tangan ni dah mula berdenyut-denyut..

photo credit 
lebih kurang macam ni.....rasa... Mat Gebu punya lagi la best..compare dengan I punya...huhu...
mau resepi...click je la link kat atas...ada resepinya...

photo credit 
sedapkan kalau cicah degan kicap cili...tapi mangga yang rangup..lemak-lemak...separuh masak..
kalau yang belum masak...masam...errrr....tak suka.... 
ada yang suka cicah dengan garam lagi...erk...... (-__-)"

Okey...sambung cerita...

Pernah hari tu...I try guna sagat tuk sagat buah mangga ni...konon nak bagi bentuk potongannya yang sekata...sekali dengan jari-jari tersagat...weeehuuuu........ boleh bayangkan..?

Banyak lagi la kejadian yang pernah berlaku...kalau I dok cerita semua...ada yang ngeri pulak kang....huhu...
I pun tak tahu....mangga ni tak suka dengan I la kot....I buat menda lain..takde la pulak luka bagai..kalau dengan mangga je...mesti kena walaupun sikit...

4 comments:

Leeya Hezlin said...

bestnya mangga.. :)

Ain Dzaya said...

nom nom nom, bestnya kerabu mangga ...

Ain Dzaya said...

nom nom nom, bestnya kerabu mangga ...

Leadership Developmant Training said...

mangganya kelihatannya lezat :)


salam kenal dari kami outbond di malang :)
jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...