Monday, August 19, 2013

CERITERA AIDILFITRI 2013 - PART 2



Okey...sambung episod seterusnya ya....
Hari Raya ke 2 I dah ada di JB dah...

Ha....di sini lah yang buatkan I rasa tak bape best raya ni...
Seharian kami semua beraya di Hospital Sultanah Aminah...kenapa..?

Tok Na (Nenek) I tak sihat...hrumm..sekarang ni pun keadaannya kadang-kadang ok..kadang-kadang tidak..

sebelum kejadian....

masa ziarah kubur Tok Tan.. di tanah perkuburan Mahmodiah..

dia nampak ok je..
see...masih laju baca doa selepas bacaan Yassin...

tapi...lepas je daripada tu...tiba-tiba dia senyap....lepas tu badan dia mula lembik..
I diri betul sebelah dia...mujur sempat sambut...
time tu..Ya Allah...semua panic....takut sangat...
dia sempat sembut nama Mak Long  and dia cakap dia redha kalau Allah nak ambil dia sekarang ni..
I yang dok peluk badan dia dah seriau dah...so semua sepakat bawa Tok Na ke hospital..
hospital kan sebelah je dengan tanah perkuburan ni....
terus la ke sana...

dari pukul 10 pagi...sampai ke pukul 3 lebih baru selesai semua urusan & Tok Na di masukkan ke wad..
Doktor kata jantung Tok Na lemah...

baru je dapat katil ni....
semuanya lega bila tengok Tok Na dah kembali macam biasa...

waktu melawat hampir habis..
time ni...angin dah naik atas kepala I dah....sakitnya...Allah je yang tahu..
sebab tak makan sampai ke petang..

ada makanan pun....rasa tak lalu nak makan...tapi sumbat juga...
Ingat nak teman Tok Na sampai esok paginya....tapi time tu memang tak larat sangat...terpaksa juga balik..
esoknya... I pulak yang demam...huhu... 

mujur lah tak terbaring kat sebelah katil Tok Na tu.... :-P

Raya ke tiga...kami masih di sini lagi.... Alhamdulillah...pada ketika ini.. Tok Na semakin ok..
see....separuh kat dalam...separuh lagi kat luar...

Raya ke tiga...kami sempat juga la beraya ke rumah-rumah saudara mara...bila tiba waktu melawat...kami datang ke hospital semula..

yang ni hari ke 4...
kami dah nak balik Melaka dah....
sebelum gerak balik...dok sini dulu...

yang nenek-nenek ni semua saudara-mara kami....
seronok Tok Na...ramai orang datang ziarah dia... :)

sebelum kami balik.... (^_^)

eh..kami sempat buat sesi jalan-jalan cari makan sebelum ke hospital...ye la waktu melawat pukul 12 kan..
kami cari yang ni......
Kacang Pool....
selama ni dok tengok tv je cerita pasal Kacang Pool...
padahal tiap-tiap tahun balik JB...

memandangkan kami balik ke Melaka pada raya ke 4..maka banyak la kedai-kedai dah di buka...
maka berpandukan GPS....yang asik dok cakap (turn left..turn right..!!)
sampai lah kami di Larkin...

Ini kacang pool kami...
sedap...harga pun berpatutan.....

cuma harga Nasi Lemak Ayam Goreng kat gerai sebelah agak mahal... RM 5.00? 
err.....takpe la..dah makan..bayar je lah...yer tak..


Keadaan Tok Na sekarang..? 

Tok Na sekarang ni ada di PD rumah pakcik (Pak Njang)...dia memang selesa kat sana...
Sempat juga ziarah Tok Na hari Sabtu yang lepas..

 Tok Na bersama dengan adiknya yang turut datang ziarah....

Laksa Johor...Mak Njang yang buat atas permintaan Tok Na

Mak Njang kata...keadaan Tok Na...on & off...dia tak boleh penat..dia tak boleh risau...tenaga dia cepat habis...waktu pagi dia aktif...bila tiba waktu petang...dia mula lemah..badan jadi lembik sama macam kejadian di kubur...

Agak membimbangkan...apa pun...semua kena bersedia je la dengan ketentuan Allah...

I pernah cakap dengan Tok Na sebelum balik Melaka...

" Tok Na jangan pergi dulu tau...tunggu kita kawin dulu...dapat anak dulu...."

Tok Na tergelak....dia cakap...doa kan lah dia..... (^_^)

Habis dah...ceritera raya tuk tahun ini.. the end..

p/s : for you ANK...hope you enjoyed all the pictures... (^_^)

2 comments:

JunAina said...

Mungkin letih puasa kot. Kadang2 orang tua akan ambil masa untuk sesuaikan balik dengan keadaan.

Ain Dzaya said...

cepat cepat kawin tau! nanti tok boleh la jadi pengapit..ehew

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...