Thursday, October 10, 2013

AKU YANG DULU BUKANLAH YANG SEKARANG



Rasa-rasanya you all familiar tak dengan tajuk entri hari ini...? huhu...
Nak cerita program diet? nope.....belum boleh cerita lagi.....tungguuu...huhuhu...
Ni I jumpa gambar ni kat FB...meh nak share dengan you all...


ya...ini adalah realiti yang kita hadapi sekarang...
errmm...ada ke yang tak setuju...??

harga barang naik tampa kita sedar....biasanya yang di war-warkan di tv hanya barangan yang terkawal...barang-barang yang lain...?



Satu lagi tentang hal kenaikkan harga minyak....
I tersenyum sinis bila ada yang kata kenaikkan harga sebanyak 20 sen tuk tak memberi apa-apa kesan pada dia....
Tak pe lah...dia mampu....gaji ribu riban kan...huhu..

For me....terasa juga lah....biasanya untuk sebulan I akan isi minyak 4 kali seminggu..full tank..
Selepas kenaikkan harga ni...I kena isi minyak 5 ke 6 kali seminggu....you all rasa...ianya tak memberi kesan pada I ke...? fikir-fikir kan...
Perbelanjaan lebih.....kalau gaji lebih tak pe la juga kan...tak gitu...?

Kalaulah...berlaku lagi kenaikkan harga petrol seperti di khabar-khabar kan baru-baru ini....apa nasib kami...??
Nak pung pang lebih-lebih kat sini pun...tak ada guna....dok bising harga naik....akan turun ke harga tu..?? 

'Syukur lah....Malaysia masih aman.....' aman kah.....kalau hari-hari ada kes pembunuhan...?? 


Apa pun...kena terus berusaha menampung hidup...yer tak....harus sentiasa positif...baru lah hidup ni tak rasa serabut sangat....Insya'Allah Allah akan beri jalan.... (^_^)V

4 comments:

Cik Siti Hajar said...

betul! sealu i isi full tank setiap isnin akan bertahan sampai jumaat..

sejak minyak naik ni.. sampai khamis je.. belum masuk untuk weekend lagi.. :(

Leeya Hezlin said...

setuju..setuju..

Mohd Hafiz Azhar said...

Cuba you buat perbandingan dengan nilai 1 kg emas pada tahun 1997, 2005 dan 2013. Rasanya kalau tahun 1997 kita boleh beli sebuah kereta kancil tapi sekarang dengan 1 kg emas kita boleh beli kereta Toyota Camry.

Siti Nurhayati Dollah said...

Sekarang ni bawa rm50 ke pasar macam
nak kena fikir apa yang boleh dapat dengan nilai tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...