Monday, January 13, 2014

PJJ OH PJJ


Tahun ni....I macam terbuka hati pula nak sambung belajar...tapi nak buat PJJ je la..bukan full time. 

Ye la..life macam boring je..kerja..rumah..rumah kerja...satu lagi nak juga improve tahap diri..ke satu takuk yang lebih tinggi...takkan selamanya nak dok di takuk yang sama..yer tak? 


Fuhh..ni pun kira azam yang dok di carry forward je dari setahun ke setahun...mungkin tahun ini akan I realisasikan... tapi I takut pun ada....risau tak boleh buat je..mana dengan kerja...nak study lagi..mampu ke..?

Erm....tapi banyak persoalan bermain-main dalam fikiran ni lah...

Antaranya ;

KEWANGAN
  • Agak-agak mampu ke I nak bayar eh...? seriously...I tak nak menyusahkan parents I dalam bab-bab duit ni...


YURAN PENGAJIAN
  • Boleh eh kalau kita nak buat loan dengan PTPTN lagi??? loan yang sebelum ni pun semput nak bayar...ni nak tambah lagi?? ke perlu buat personal loan...??


WAKTU PENGAJIAN/HARI KELAS BERLANGSUNG
  • Buatnya I kena pergi kelas setiap sabtu dan ahad...kerja macam mana..? I kena kerja full day hari sabtu...boleh ke Boss bagi pelepasan...? 
  • Tapi I dok riki-riki PJJ kt USM...kelas hanya sebulan sekali je...and ada kampus PJJ kat Melaka...hmm...macam best...cuma masa kursus induksi eh...ke intensif...kena dok kt USM sama lebih kurang dalam sebulan...mohon cuti selama sebulan.. oh...I punya annual leave belum cukup lagi tuk melayakkan I cuti selama sebulan....
  • Kalau cuti tampa gaji..?? garu kepala gak....hmm...mungkin boleh diusahakan...lagi-lagi bab nak bayar duit kereta...bayar itu dan ini....

Hmm...setakat ini je yang boleh I fikirkan...I ada juga tanya-tanya pakcik google..dapat juga la info dari satu blog ni..lagi best bila dia cerita pasal dia buat PJJ di USM... tapi I tak habis baca lagi...setakat yang I baca...erm....gusar sikit lah...eh banyak gusarnya...huhuhuhu... (^_^)"

Tapi...di mana ada kemahuan..di situ pasti ada jalan ye tak...?? 

So...you all ada pengalaman tak buat PJJ...kawan-kawan ke...family....share sikit...


Macam nak apply je PJJ kt USM tu...buka 15 hari bulan ni....pandangan kamu-kamu semua amat I hargai...thanks..!! luv you... (^_^)


P/S : Hari ni birthday my dad and dalam masa yang sama.. Adin mula bekerja buat pertama kalinya hari ni jauh dari family pulak tu...hmm...macam mana lah agaknya keadaan dia...harap ok-ok je.. :)

11 comments:

ain sudin said...

assalammualaikum..

akak x try tgk tabung amanah pendidikan negeri melaka?

nabilah_2908 said...

Wsalam... :)

Hmm..boleh ke eh..rasanya tu tuk full time study je..

apa pun thanks..akan akak cuba cari info tentang ni.. :)

Cik Amni said...

Salam.. hai nabilah.. hehe.. Apa khabar? Lama tak jumpa.. ceh.. mcm pernah jumpa kan.. ahaha.. harap sihat, nanti Amni scroll entri lama nak tau perkembangan nabilah.. ;)

Amir pun nak buat PJJ.. Kitorang tgh usha jugak.. tp maybe Amir senang sikit sebab dia freelance.. nak PJJ bila2 je kan.. kalau kerja, maybe ada kekangan sikit.. tak nak try Uitm?

ain sudin said...

haah kak..mostly loan or scholarship just for full time study.

tp try jer lah..mane tahu rezeki...:)

dhiera said...

wah.. nak sambung belajar ke?
semoga dipermudahkan urusan untuk sambung belajar ye.

kite tak pernah PJJ. orang2 terdekat pun tak ada yang PJJ. tak silap MJ (blog: celoteh MJ) dia buat PJJ dekat USM. cer tanye dia

Kakzakie said...

Kena fikir masak-masak. Pada kakak terlanjur masih single masa banyak boleh buat.

Pengajaran kawan kakak nak buat PhD terbengkalai - sayang. Baru beberapa bulan dah tak sanggup. Tapi dia buat di luar negara.. anak/suami punya pasal dia tak tahan terus balik..

JunAina said...

Kena plan betul2 bab belajar ni tak mau la pulak nanti dah tempuh separuh jalan nak berhenti pulak. Azam kena kuat...

gadisBunga™ said...

duit epf boleh pakai untuk bayar yuran kan? kene dulukan duit sendiri dulu la tapi...nanti claim balik dgn epf..

munna said...

Bagus sambung belajar ni....kak munna x de experience .... Sanah helwah buat ayah nabila

Leeya Hezlin said...

wah..nak buat pjj eh??
leeya pun ada rasa nak sambung lagi..
tapi itulah..buat masa sekarang ni belum bersedia lagi especially dari segi kewangan..
apa2 pun semoga dipermudahkan segala urusan nabilah ye.. :)

azimask mimie said...

salam.. bila dah sambung belajar.. kena commit.. in sya Allah.. Allah permudahkan semua untuk kita kalau ke jalan yang redha.. baru selesai PJJ UPM dengan jaya nya.. dapat kurangkan 1 semester lagik jadi 7 sem je out of 8 sem...
bila belajar sambil kerja nie fokus.. dan kalau nak lebih mudah ambil kursus yang memang dalam bidang kerja kita.. memang amat membantu.. baru rasa perbezaan yang ketara bila buat full time dan PJJ nie.. masa kena pandai bahagi.. tapi in sya Allah.. takkan terasa lah.. tau tau dah konvo.. - best.. apa pun best of luck... semoga dipermudahkan.. oh lagi satu... boleh apply pinjaman pemboleh ubah (PBU) dari JPA juga.. cuba masuk website JPA untuk lebih penerangan...

best of luck .. :)

http://azimask.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...