Wednesday, March 05, 2014

PERIHAL LAMPU SIGNAL


Biasanyakan... I selalu bebel-bebel sendiri bila ada kereta or motor tak reti nak beri signal bila nak masuk simpang terutamanya..

Ye lah, lampu signal ini adalah bentuk 'perhubungan' di antara pemandu di jalan raya, betul tak? Salah satu component yang terpenting yang perlu ada pada kenderaan.


Sampai lah satu hari, hantar kereta pergi bengkel untuk di servis enjin dan juga air cond sekali. Bila servis air cond, apek air cond tu kata ada masalah wiring, so dia hantar pula pada apek yang buat wiring..

Dah siap semua, dah siap bayar I pun bawa balik kereta dengan senang hatinya. Ye la kereta baru lepas servis kan rasa best je bila bawa, dah sampai satu simpang ni bila I on signal, nah....tak boleh....tak keluar langsung lampu kat dashbord tu... lampu signal di luar dah tentu-tentunya lah tak menyala juga...


Apa I rasa....?? 

Rasa macam orang bisu, tak mampu nak berkomunikasi....huhuuhu.... rasa tak selamat pun ye juga..takut je orang langgar sebab tak bagi signal...

Sudahnya, I redah je la masuk simpang tampa lampu signal.....dalam hati mula berkata...

" Berbakul-bakul la kena sumpah seranah ni sebab tak bagi signal....huhu...." 

Itu petang, esok paginya nak bawa kereta ke bengkel semula lagi satu hal....jika sebelah petang dah berbakul-bakul sumpah seranah....waktu pagi terutama time peak hour....agak-agak you all...berapa bakul eh...? ;-P



Macam mana tahu kena berbakul-bakul sumpah seranah...? eleh...kalau I boleh la bebel-bebel lagi....bagi sesetengah orang, sumpah seranah laju je keluar dari mulut...yer tak...? ada yang nak nafi kan...? 

Mujur lah selamat sampai, tak jadi apa-apa....

Apa pengajaran yang I dapat dari insident ini????

" Sentiasa lah bersangka baik......" 


Kalau pemandu tu tak beri signal, besar kemungkinan signalnya rosak, sama macam yang I pernah alami...tak payah nak marah-marah..bebel-bebel sangat..... 

Stay positive..!! hidup kita akan sentiasa tenang...tak caya....cuba lah....(^_^)V


3 comments:

oya said...

bahayanya..pape pun selamat belok..hati2 tau..

Leeya Hezlin said...

signal ni memang penting kan kalau drive..
selalu juga marah2 sendiri sebab orang xbagi signal..
btw betul kata nabulah..kena bersangka baik sebab mungkin ada hal la tu kenapa xbagi signal..

have a nice day.. :)

CikLily Putih said...

lampu signal memang penting sungguh, kalau tak de rasa cam nyawa nak melayang je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...