Wednesday, September 24, 2014

PISANG BAKAR CHEESE

Assalammualaikum.... (^_^)

Hello dear fwens.....hari ni nak jamu mata you all dengan Pisang Cheese..

Sekarang ni tengah terkenal dengan Pisang Goreng Cheese...pernah rasa tak..? 
Ouhhh....my favourite tu..


Kat area rumah I ada jual pisang goreng cheese...
Bagi yang duduk area berdekatan dengan Bukit Rambai Melaka...boleh dapatkannya..gerai betul tepi jalan berhadapan dengan Sek. Kebangsaan Taman Bukit Rambai..

1 Kotak ni..RM 4.00 ada 10 keping pisang goreng yang ditabur dengan cheese & coklat..
yummsssss... (^_^)

Memandangkan suka sangat, I try buat sendiri, tapi bukan pisang goreng lah, kita kasi tukar sikit...bagi bakar/panggang..

Pisang Bakar Cheese lah jadinya....Pisang Bakar ni terkenal kat Indonesia tau...kat sini..tak pasti pula ada yang jual atau pun tidak..

Alah...buat sendiri lagi nikmat....boleh makan puas-puas yer tak..?

Jom...I share cara-caranya...mudah sangat...


Bahan utama..harus la pisang...
Ermm...perasan tak ada yang ganjil...? 
Yupp..pisang kembar tu.... (^_^)


Bahan lain...

Cheese yang jenis block ni la...yang keping-keping tu pun boleh juga.. :)

Chocolate rice....nak guna chocolate syrup pun boleh...ikut kesukaan masing-masing la yupp..


Sedikit Butter & susu pekat..
I lupa nak snap gambo susu & butter....pinjam gambar pakcik Google je la.. :)


Mula-mula...potong pisang kepada dua bahagian..

Oleskan butter pada pan.. 
I guna non stick pan..ye la tuk elakkan pisang daripada melekat..

Biarkan pisang tu dalam keperang-perangan...toksah lama sangat..nanti pisang tu lembik..

Lepas tu susun cantik-cantik dalam pinggan...


Tuangkan susu pekat atas pisang..
Ambil cheese sagatkan..kemudian tabur atas pisang...
Last sekali..taburkan chocolate rice pula...


Okey...produk terakhir...
Cheese tu berlambak....huhuhu...sedap...!!
Kalau beli...mana dapat cheese banyak macam ni kan..? (^_^)

Makan time panas-panas la sedap..lagi-lagi bila cheese tu cair melekat pula atas pisang...perghh..!!

Hahaha...terliur tak baca cerita I....I dah terliur dah ni...heeeee...

Okey lah....sampai sini dulu....nanti I cerita lagi.....till then...take care dear fwenss... (^_^)


p/s: Kesian budak-budak UPSR....kena repeat paper semula....hari tu English & Sains..lepas ni tambah pula Math & Tamil...huhu...sabar je la ye adik-adik...Si DD Didott pun termasuk lah sekali..

7 comments:

sumysya said...

best gak ni..leh cuba

Leeya Hezlin said...

Pernah makan..
Tapi last makan masa kat sabah dulu..
Hehehehe

Kesuma Angsana said...

Singgah jenguk ari ni bila ada masa sikit. Tq terus support KA yer. Pergh mmg best ni !

Ct NoArizah Aris said...

Wahhh sodappp...tak pernah mkn lg tak jumpa lak kt senawang ni Yg jual mcm ni...cheese tu ada Yg block eahh tak pernah jumpa sblum ni atau terlepas pandang?

Ada pisang Kat umah rajin leh Cuba buat nanti.

Yana Ujang said...

area rmh i pulak payah nk jmpe org jual pisang goreng cheese..ada 1 gerai je pnh jmpe tp agak jauh dr rmh..sobsob

betul tu pisang mcm u buat ni mmg kt indon femes..buat sendiri mmg puas hati..i pn sukaaaa sgt cheese bebanyakkk..nyumsss! ^_^

Kakzakie said...

Betul-betul yummy ni. Sekarang mana-mana dah buat pisang goreng bercheese dah - manalah mat salleh tak suka M'sia kan..

munna said...

Sedapnya.... Selalu makan yg goreng je ... Lepas ni boleh cuba resepi nabila pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...