Tuesday, November 04, 2014

PEANUT BUTTER


Assalammualaikum.... (^_^)

Kalau yang dah lama ikut blog ni...mesti you all dah tau yang I ni 'gila kacang'

Gila kacang....??? hahahaha.....

I suka sangat makan kacang... nuts about nuts... (^_^)

Dan peanut butter di antara salah satu kegemaran I..


Ini stock kat office....huhu...
I suka yang ni je...yang lain..tak best...kalau yang campur dengan jem pun tak bape gemar...

Masa I berdiet...terpaksa tahan nafsu tuk seketika tuk tidak menyentuh kacang... ye la kandungan carbohydrate dalam kekacang agak tinggi... I kan buat diet low carbohydrate.. Atkins (^_^)

tapi sekarang...I'm free...boleh makan apa sahaja yang I suka...asalkan....biarlah berpada-pada...


Breakfast I... kadang-kadang I ratah je peanut butter tu...seedapp!! (^_^)
sebelum workout pun...I ambil satu sudu kecil peanut butter tuk jadikan energy booster..so tidak lah penat masa buat workout(I suka buat cardio excercise)
more...peanut butter ni...cholesterol free & tinggi protein..

tapi perlu di ingatkan...suka macam mana sekali pun...pengambilan tu biarlah berpada-pada...
makan untuk sihat...bukan untuk sakit... (^_^)

Sedikit fakta tentang kekacang...lebih spesifik kacang tanah..
  1. Dikatakan mengandungi bahan yang boleh membina daya ketahanan tubuh dalam mencegah beberapa jenis penyakit. 
  2. Dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan kandungan kolesterol dalam darah. 
  3. Menghindari tubuh daripada serangan jantung. 
  4. BUKAN PUNCA MASALAH JERAWAT 

So...you all macam mana pula... nuts about nuts juga ke...? or alah dengan kekacang?
share meh... :)






p/s: dah mula lambat update blog kan...? tahu tu....ada je cerita yang boleh di share...cuma gambar banyak dalam camera & masalah masa... I akan update blog waktu petang sebelum balik kerja...tu pun kalau free lah...kalau busy...tu yang terbengkalai blog ni jadinya..biasanya setiap entri I buat auto publish je...sebab waktu pagi...memang tak dapat lah nak update blog...terima kasih...walaupun jarang update...sudi juga singgah ke sini...oh I amat menghargainya... (^_^)

3 comments:

Ct NoArizah Aris said...

Sedap peanut butter tu akk pun suka.

Mar Mansor said...

Memang sedap..saya pon suka..tapi, saya kalo makan kacang berlebihan memang akan kluar jerawat secara tiba2..huhu

nini said...

memang sodapppp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...