Wednesday, November 11, 2015

HAPPY 7 YEARS


Assalammualaikum.... (^_^)

Eh....APA KATA HATI dah tujuh tahun lah...huhu....dah darjah satu... (^_^)



Kejap nye masa berlalu, dah tujuh tahun eh I dalam dunia blog ni....huhu...

Harapan? Perancangan pada masa hadapan...?

I nak jadikan blog ni personal..lebih kepada cerita-cerita personal. Mungkin lebih banyak 'curhat' (curahan hati)...

Traffic blog? SEO ape bagai.....I dah tak kisah dah...lantak le....huhu..

I akan cuba pastikan APA KATA HATI tetap bertahan walaupun jarang ada update baru.

Happy 7th Anniversary APA KATA HATI..!! (^_^)

p/s: Kamu....ya kamu yang selalu ke sini senyap-senyap....thank you so much.. (^_^)

Tuesday, October 20, 2015

KEMPUNAN

Assalamualaikum..... (^_^)

Lama tak update kan...?
Last entri...phewww....boleh tahan..ramai gak viewer nya...
Semua tak sabar eh...huhu..macam mana I sedang bersabar...you all pun macam tu juga la... ;)

Ok..berbalik pada tajuk entri kali ini..
Kempunan apa pula tu...??

I kempunan masak lemak labu....huhu... (-__-)"

Sejak my mom sakit ni...rutin harian I berubah...
Pagi-pagi sebelum pergi kerja... I kena masak dulu..

Ye la siapa lagi nak buat kan...?

Al kisahnya semalam.... I masak lemak labu.. favorite I tu....masa I taip ni pun dok telan air liur je...huhu...

photo credit 
Telan air liur lagi....lama tak masak lemak labu ni sebenarnya...
Orang pun jarang nak jual masak lemak labu ni..kenapa ya? mudah je nak masaknya..
Cuma tu la..nak potong labu tu...yang payah sikit...sakit tangan oo...


Hajatnya balik kerja petang tu nak makan la....tapi...hmmm...masak lemak labu tu basi...

Kempunan betul...huhu...

Biasanya I balik rumah tengahari, jenguk my mom..uruskan makan dia...tapi sejak seminggu yang lepas..I tak balik rumah dah, my dad pula yang balik tengahari sebab di sebelah petang nak bawa my mom buat physiotherapy... 

Tergerak gak nak balik tengahari tu...tapi malas nak keluar office....see...dah kempunan....huhu...

My mom je merasa masak lemak labu tu, sebab setiap pagi memang my mom makan nasi & lauk...ye la dah siap masak...kira breakfast dia la tu...

Nak buat macam mana kan...tak ada rezeki...ada hikmah di setiap apa yang berlaku...tul tak..?

So....nanti I nak masak lagi..tak kira...biar lah orang kat rumah tu naik jemu makan labu...hahaha... ;P


Ok...itu je nak cerita.....saja nak update cerita yang santai-santai...nanti I cerita lagi..

Take care dear fwens.....love you.... :)

p/s: suka lemak labu juga ke? 


Friday, September 18, 2015

BILA BERBICARA PERIHAL JODOH DAN KAHWIN

Assalammualaikum.... (^_^)

Suatu masa dulu....bila umur dah masuk 25 tahun....
Mula la asik fikir pasal jodoh...

Bila umur mula meningkat....hati mula resah bilamana jodoh masih belum tiba...

Tapi bila tiba di peringkat ini...I seperti dah tak kisah sangat soal jodoh...



Sampailah Allah temukan dia....

Kami masih dalam proses saling mengenali....
Masih lagi dalam proses...if dalam seminggu tu satu hari tak gaduh tak sah! rasa macam ada yang tak kena kalau tak gaduh...huhuhu...

Bila tiba part dia bercerita tentang kahwin...bila dia cuba merancang...otak I jadi blank...I tak tau nak cakap apa...nak plan macam mana...apa yang I nampak seakan kabur...hahahaha....pelik tak I ni?

Hari tu gaduh lagi...bila dia cuba buka topik kawin...I selamba je jawab...

" Tak mo la kawin...takut sikit.....eh tak...takut banyak...."

" Tak nak dah....tak paksa punnn...." 

Last-last dia merajuk lagi....merajuk lagi?? ye..... hati dia tu macam perempuan...sikit-sikit nak merajuk....tapi cepat la sejuknya...beza dengan I....jenis hati batu...jarang nak merajuk..

Bila I sendiri....I terfikir.... " dah kenapa dengan aku ni....??"

Kadang-kadang I tak faham dengan diri sendiri...apa sebenarnya yang I nak...

I sangat-sangat sedia maklum....perkahwinan itu bukan sesuatu yang mudah...manisnya banyak...pahitnya juga ada....

I juga faham..perkahwinan itu satu ibadah....menjadi tuntutan dalam Islam... I faham sangat...tapi bila memikirkan.......



Faktor ekonomi/kewangan pun ye juga....banyak belanja tau nak kahwin ni....
Kadang kala...I fikir nak perkahwinan yang simple je...tanpa perlu banyak belanja...tapi bila my mom buka mulut....hmm...mengeluh sekejap....

Faktor sekeliling....perihal keruntuhan rumahtangga yang banyak I baca dan dengar...hmm...buatkan I fikir banyak kali...dan juga faktor-faktor yang lain...

Mungkin lah faktor-faktor ni buatkan I sedikit gusar....

Mungkin lah.....huhu.....



Tapi bila tengok pasangan yang dah kahwin.....dah anak yang comel-comel....hilang la pulak rasa takut tu....

Haha...tah pape tah I ni kan...sangat tak tetap pendirian...kejap macam tu....kejap macam ni...maaf lah di atas kecelaruan ini....

Pelik...... dia suka kata I pelik...

Ye.....I memang pelik.....huhu...

Apa pun.... I hanya berserah pada Allah.....andai ada jodoh...ada lah nanti.....mohon doa yang baik-baik untuk I ya....terima kasih... (^_^)

Tuesday, September 15, 2015

RENEW LESEN MEMANDU


Assalammualaikum.... (^_^)

Semalam..baru I berkesempatan tuk renew lesen memandu I...huhu...
Tak senonoh tul perangai I ni kan...?

Bukan I taknak renew awal-awal....tak berkesempatan...
Kelmarin pergi UTC...ingat boleh la renew..sekali JPJ tutup awal la pulak....haih...

Actually I tak suka tengok gambar I tak lesen baru tu...hmmmm....

Bila nak renew...kena bagi kad pengenalan je kan..? Orang kata if buat kat JPJ boleh guna gambar baru...entahlah...

Nak ke UTC or JPJ...memang tak menyempatlah....lesen dah dua minggu mati...relax je bawa kereta dengan lesen mati....kan bahaya...? mahu tak mahu ke pejabat pos je la...

Bila lesen dah siap.... I tak terus tengok...terus simpan...dan keluar dari pejabat pos..

Masuk je dalam kereta...cepat-cepat I keluarkan lesen baru tu...sekali...???

Haih...dah le gambar kat kad pengenalan tu dah sedia bambam....kat lesen lagi dilebar kan..???

Cam gini...






Halah........nak kena tunggu 2 tahun lagi baru boleh renew.....nyampah tau....kenapa mesti lebarkan gambar tu...??? hrummm....hrummm....

Nak buat macam mana...kerana terpaksa ku relakan...huhu...sorok dalam-dalam lesen tu dalam wallet...huhu...

Gambar lesen /kad pengenalan you all macam mana...ok tak...? If ok bagus la.....(^_^)


Wednesday, September 09, 2015

HAPPY BIRTHDAY ME - PART 2

Assalammualaikum....

Pada entri sebelum ni...I cerita yang I sambut birthday di hospital je kan? 

Ni sambungannya....sesuatu yang tak dijangkakan...huhu....

Pada hari itu..family sebelah Ibu datang ziarah..

Lepas tu apa jadi...?


They surprised me with a birthday cake...
I tak terkata apa...cuma...Allah...malu nyeee...huhu... 

Tu Ibu hanya mampu terbaring....




Tak terkata apa....cuma ribuan terima kasih buat pakcik makcik....tok ne...sepupu serta anak buah sepupu untuk ini...

Thank you Allah.... (^_^)


p/s: Ibu dah ada di rumah dah...tidak lagi berada di hospital... Ibu sakit apa? Yang ikut I di FB tahu la serba sedikit cerita pasal Ibu...if kat sini je...? Nanti bila I free..I cerita ya...


Saturday, August 29, 2015

HAPPY BIRTHDAY ME

Assalammualaikum... (^_^)
Selamat Hari Tua Zafira Nabilah....!!
Erm...xnk minta apa2 sangat...cuma moga Allah diberikan kesihatan yang baik untuk terus kuat lalui hari2 yang mendatang...
Moga Allah murahkan rezeki...
Moga tahun ni...tahun yang lebih baik dari yang lepas...
Thank you Allah di atas segala nikmat dan rahmat yang telah diberikan...
Thank you Allah kerana masih diberikan peluang untuk terus bernafas hingga ke hari ini...
Bab jodoh....erm....tolak jauh sikit...
Alhamdulillah...ada hikmahnya kenapa Allah lambatkan jodoh..boleh jaga Ibu full time...bayangkan  jika dah ada suami dan anak...kena dulukan mereka kan?
Setiap yang Allah beri tu pasti ada hikmahnya...
Moga Allah beri peluang untuk terus berbakti pada Ibu,Ayah & Family..
p/s: live update dari Hospital Besar Melaka...hehehe..

Friday, August 28, 2015

IBU


Assalammualaikum.....

Kami diuji lagi..... Allah...Allah...Allah.....



Kesian Ibu..... 

Allah uji tanda Allah sayang kan? (^_^)V

Bila sendiri....air mata ni mengalir sendiri teringatkan Ibu...macam-macam dugaan..Ibu terus kuat harungi segala ujian yang datang...

Paling menyayat hati bila Ibu mengerang sakit....tapi tak dapat nak tolong Ibu..hanya mampu duduk sebelah...melihat...minta dia sabar...tahan sakit tu...

Sayu hati bila hanya mampu memandang wajah Ibu yang sedang menahan sakit.....sayu sangat bila pandang wajah Ibu masa Ibu tidur....lega rasa bila Ibu lena dalam tidur...sekurang-kurangnya Ibu lupa seketika rasa sakit tu...

Jauh di sudut hati..merintih..merayu pada Allah....mohon hilangkan segala kesakitan yang Ibu alami....hanya itu sahaja yang mampu?? Lemahnya........tak terdaya membantu...

Depan Ibu....control macho...buat relax je...tak nangis langsung...
Bila belakang Ibu.....air mata ni non stop mengalir...

bertahan lah Ibu.....bertahan lah....


Allah..... (-__-)"


p/s: Bila kita rasa dugaan ini amat lah berat.....ingatlah..dugaan orang lain lagi hebat..namun mereka terus gagah harunginya dengan sabar dan tabah...kenapa tidak kita?? (^_^) Allah itu maha pengasih lagi maha penyayang...pasti akan ada sesuatu yang sangat manis selepas berakhirnya dugaan ini...kan?? 

Friday, August 21, 2015

MY BABIES


Assalammualaikum.... (^_^)

Entry sebelum ni dah janji nak cerita pasal ikan kat rumah kan..?

Ha..ni nak mengotakan janji lah ni...jom layan gambar..

Maaf lah kualiti gambar tak berapa umph!

Presenting........
Ada dua ekor gold fish without tail... (yang ni I tak tau jantina nya...huhu)
3 ekor Guppy 1 Male 2 Female
1 ekor ikan MBMB...ala ikan hitam yang dok melekat kat akuarium je tu....



Lama I dah aim ikan ni....
I suka pergi ke satu pet shop ni...area Taman IKS Merdeka Batu Berendam..
agak tersorok sikit tempat ni...tapi ramai orang... (^_^)

IKIA AQUA PET SHOP

credit: fatinnovela.blogspot.com


I pinjam gambar orang jap....
I suka ke sini...macam-macam jenis ikan ada...
cuma bahagian pet..di tingkat atas tak banyak mana...

Masa I cuci mata tengok ikan kat sini la...I dah jatuh berkenan kat ikan yang takde ekor ni...
ada juga yang saiz besar....lagi besar...lagi mahal la harga ikan tu...huhu...


So....ni la dia....my babies..
Yang sebelah kiri tu agak aggressive...habis semua ikan dia ganggu...

ha...tengah buat apa tu...?? huhu....


Yang kawan tu lari...dia ikut...haih...

I geram....I quarantine kan dia semalam...
Ingat lepas balik kerja..nak masuk kan dalam akuarium semula...
tapi....alahai......mati la pulak...huhu...

so....tinggal sekor je la...tapi ikan guppy sihat wal'afiat..
kelakar....kuat makan...
makanan dia dah tentu dia makan...
makanan si Oren ni..sibuk dia nak makan...mulut awak tu dah la kecik...mana muat...nak masukkan juga makanan tu dalam mulut...sudahnya dia keluarkan balik makanan tu...hehe...

I balik kerja....mengadap ikan-ikan dulu...bagi makan...cakap-cakap sikit...baru buat menda lain..


Sekarang ni....tinggal sekor....nanti lah I carikan kawan tuk dia...buat masa ni takde masa nak ke IKIA...membusy...huhu...

Dia ni pun kelakar gak....pasir kat dasar akuarium ni habis dia usik...nanti lah...I share gambar projek yang dia buat eh... 

Mengada pun ye juga...tunggu makanan jatuh ke bawah...baru nak makan...kan lambat tu?
kadang-kadang I picitkan makanan dia supaya jatuh ke bawah...baru la nak makan...haih...manja terlebih kan?

Yang Guppy pun macam tu gak....bila I dok mengadap akuarium...semua sibuk tayang diri....dah kenal tuan barangkali.... (^_^)

I rasa sampai sini dulu...nanti I cerita lagi yupp....take care dear fwens...thanks sudi luangkan masa membaca kat sini... 


Wednesday, August 19, 2015

PENAWAR STRESS DI TEMPAT KERJA

Assalammualaikum..... (^_^)

Kat office dah ada ikan... (^_^)

I yang suggest nak bela ikan...Encik Boss approved.....lagi pun memang ada akuarium kosong dalam store..dari dok jadi tukun..tempat pengumpulan habuk..baik la di isi dengan ikan yer tak..? 


Shopping ikan.... I la yang sangat excited...
Antara kucing dan ikan? I prefer ikan....tenang je rasa bila tengok ikan-ikan berenang dalam air..


Ni la akuarium yang dah lama jadi tukun dalam store tu...huhu...
Pokok & Pump tu beli kat pet shop...beli sama-sama dengan ikan...


Abam Sado ni yang melayan I set up akuarium ni....huhu....
Tunjuk tangan je la eh....nanti gossip...payah lak nak menjawab...huhu...


Tadaaaa......hampir siap.... (^_^)


Ok...yang ni dah siap sepenuhnya...
Payah sikit nak snap gambar...sebab ikan-ikan ni laju sangat berenang....


Sangat melegakan lagi-lagi bila stress....bunyi air pun dah menenangkan...bila tengok ikan-ikan ni berenang....double triple la tenang nye... (^_^)

Bila dengar je bunyi makanan...masing-masing tak tentu arah..yang ikan warna oren tu dah ready kat permukaan air tuk makan...yang lain standby kat bawah tunggu makanan jatuh...macam-macam perangai betul...sangat menghiburkan hati...

Ni yang sempai I rakam.... (^_^)

video


Ha..nanti I share ikan kat rumah pula yupp...

Ok lah....rasanya sampai di sini dulu...nanti...nanti I share cerita lagi yupp...
Take care dear fwens.... !! (^_^)



Thursday, August 06, 2015

CERITA RAYA 2015

Assalammualaikum.... (^_^)

Haih...dah nak habis raya dah kan...baru terhegeh-hegeh nak cerita pasal raya....

Ok lah....takde cerita best mana pun...dah tua-tua ni (tua sangat lah pulak rasanya...huhu) feel raya tu makin kurang lak....entah...

Meh I share sikit gambar raya tuk diabadikan dalam blog ni yupp..

Tema tahun ni... Biru..

So lagu raya favorite harus la Lagu Sepasang Kurung Biru yer tak...? heeee...

I ambil dari facebook je ni...
Family Biru... (^_^)


Tahun ni kami sembahyang raya di Masjid Selat Melaka...
saja je...sebab dah plan lepas solat...nak ber photo shoot..
tu yang terhasinya gambar ni... 

Sama je macam tahuan-tahun yang lepas....lepas solat raya....dalam jam 11 pagi tu baru lah kami bergerak ke Johor...

Tahun ni...alahai......dekat 5 jam perjalanan dari Melaka ke Johor....punya lah banyak kereta..tahun-tahun yang sudah tak ada la pulak macam ni...sengal punggung dok lama-lama..
dah berapa kali tido...tak sampai-sampai gak...huhu...

Dah petang baru sampai...so memang tak gerak ke mana lah...malam tu semua pengsan awal...tv ada cerita best?? best lagi tido...huhuhu...

esok tu baru nak jalan raya...


Wefie...... (^_^)
First stop....jenguk arwah Tok Tan dulu kat kubur...lepas tu...jalannn......


Hargailah mereka selagi mereka masih ada....jika dah tiada...Hari Raya pasti kurang serinya...betul tak...??



Rombongan Mak Kiah diteruskan....huhu....
Tahun ni....raya kat Johor tak lama....raya ke tiga dah balik Melaka...
Ye lah..masing-masing tak dpat cuti panjang..raya ke 5 dah start kerja oii...huhu...


Biskut raya tahun ni... Red Velvet Cookies...
Baru buat.....balang dah tinggal separuh...? huhu..
I buat satu round lagi....untuk raya... 


Nah...koleksi duit raya tahun ni....
Tak sangka you......dapat lagi duit raya...tak macam tahun-tahun sudah...

Orang ingat I student lagi...auuuuuu....terasa muda tau...huhuhu...

Alhamdulillah.... (^_^)

Rasanya..ini sahaja cerita raya tuk tahun ni....alhamdulillah....masih lagi diberi kesempatan untuk meraikan hari bahagia ni bersama keluarga tersayang...

Tahun depan...entah lah....if masih diberikan kesempatan...ada lah nanti... :)

Ok lah....sampai sini dulu...nanti kita cerita lagi ye...

Take care dear fwens... (^_^)


Thursday, July 16, 2015

SALAM AIDILFIRTI 2015

Dikesempatan ni...I nak menyelit-nyelit untuk ucapkan....SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua pembaca APA KATA HATI (^_^)

Wednesday, June 24, 2015

ANDAI ITU TAKDIRNYA

Assalammualaikum... (^_^)

sorry tak tahu nak bagi picture credit pada siapa....

Amin... (^_^)

Saja nak share kat sini...
masih terlalu awal yang benarnya...
Mohon doa kawan-kawan semua juga...terima kasih... (^_^)

If ada..ada lah nanti yupp... (^_^)V

Wednesday, June 17, 2015

WELCOME RAMADAN 2015

Assalammualaikum...

Alhamdulillah...bertemu lagi kita dengan Ramadan untuk tahun ini...
















So...dikesempatan ini..ingin I ucapkan...

Selamat Menjalani Ibadah Puasa tuk semua... :) :) 

And...selamat berterawih malam ni....super excited..! sure penuh sesak masjid malam ni kan....meriah..itu pasti.... (^_^)

Thursday, June 11, 2015

DOA DIPERMUDAHKAN URUSAN

Assalammualaikum.... (^_^)

Hmm... ingat tak dulu...I pernah share satu doa yang my dad ajar untuk mudahkan urusan kita...?

Entri tu sekitar tahun 2010.....2010?? phewww.....sekarang dah 2015...

Boleh rujuk kat link ni.. ---> ALLAH SENTIASA BERSAMA KAMU

Actually ada salah dalam ejaan rumi untuk doa tu....

Tapi lately ni...makin ramai lak yang share....adeh... (-__-)"


adeh.....watermark tu yang tak tahan....huhu....

salah ye kawan-kawan..yang ni yang betul....


I nak tarik balik pun dah tak guna.....bersepah kat internet...
Peringatan buat semua..sebelum share tu...kaji dulu yupp....betul ke tidak....

Ok lah....sampai sini dulu....nanti share lagi..
rindu kat you all semua...tapi...........

ok....ok...alasan yang sama...xmo sebut lagi... :-P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...