Saturday, August 29, 2015

HAPPY BIRTHDAY ME

Assalammualaikum... (^_^)
Selamat Hari Tua Zafira Nabilah....!!
Erm...xnk minta apa2 sangat...cuma moga Allah diberikan kesihatan yang baik untuk terus kuat lalui hari2 yang mendatang...
Moga Allah murahkan rezeki...
Moga tahun ni...tahun yang lebih baik dari yang lepas...
Thank you Allah di atas segala nikmat dan rahmat yang telah diberikan...
Thank you Allah kerana masih diberikan peluang untuk terus bernafas hingga ke hari ini...
Bab jodoh....erm....tolak jauh sikit...
Alhamdulillah...ada hikmahnya kenapa Allah lambatkan jodoh..boleh jaga Ibu full time...bayangkan  jika dah ada suami dan anak...kena dulukan mereka kan?
Setiap yang Allah beri tu pasti ada hikmahnya...
Moga Allah beri peluang untuk terus berbakti pada Ibu,Ayah & Family..
p/s: live update dari Hospital Besar Melaka...hehehe..

Friday, August 28, 2015

IBU


Assalammualaikum.....

Kami diuji lagi..... Allah...Allah...Allah.....



Kesian Ibu..... 

Allah uji tanda Allah sayang kan? (^_^)V

Bila sendiri....air mata ni mengalir sendiri teringatkan Ibu...macam-macam dugaan..Ibu terus kuat harungi segala ujian yang datang...

Paling menyayat hati bila Ibu mengerang sakit....tapi tak dapat nak tolong Ibu..hanya mampu duduk sebelah...melihat...minta dia sabar...tahan sakit tu...

Sayu hati bila hanya mampu memandang wajah Ibu yang sedang menahan sakit.....sayu sangat bila pandang wajah Ibu masa Ibu tidur....lega rasa bila Ibu lena dalam tidur...sekurang-kurangnya Ibu lupa seketika rasa sakit tu...

Jauh di sudut hati..merintih..merayu pada Allah....mohon hilangkan segala kesakitan yang Ibu alami....hanya itu sahaja yang mampu?? Lemahnya........tak terdaya membantu...

Depan Ibu....control macho...buat relax je...tak nangis langsung...
Bila belakang Ibu.....air mata ni non stop mengalir...

bertahan lah Ibu.....bertahan lah....


Allah..... (-__-)"


p/s: Bila kita rasa dugaan ini amat lah berat.....ingatlah..dugaan orang lain lagi hebat..namun mereka terus gagah harunginya dengan sabar dan tabah...kenapa tidak kita?? (^_^) Allah itu maha pengasih lagi maha penyayang...pasti akan ada sesuatu yang sangat manis selepas berakhirnya dugaan ini...kan?? 

Friday, August 21, 2015

MY BABIES


Assalammualaikum.... (^_^)

Entry sebelum ni dah janji nak cerita pasal ikan kat rumah kan..?

Ha..ni nak mengotakan janji lah ni...jom layan gambar..

Maaf lah kualiti gambar tak berapa umph!

Presenting........
Ada dua ekor gold fish without tail... (yang ni I tak tau jantina nya...huhu)
3 ekor Guppy 1 Male 2 Female
1 ekor ikan MBMB...ala ikan hitam yang dok melekat kat akuarium je tu....



Lama I dah aim ikan ni....
I suka pergi ke satu pet shop ni...area Taman IKS Merdeka Batu Berendam..
agak tersorok sikit tempat ni...tapi ramai orang... (^_^)

IKIA AQUA PET SHOP

credit: fatinnovela.blogspot.com


I pinjam gambar orang jap....
I suka ke sini...macam-macam jenis ikan ada...
cuma bahagian pet..di tingkat atas tak banyak mana...

Masa I cuci mata tengok ikan kat sini la...I dah jatuh berkenan kat ikan yang takde ekor ni...
ada juga yang saiz besar....lagi besar...lagi mahal la harga ikan tu...huhu...


So....ni la dia....my babies..
Yang sebelah kiri tu agak aggressive...habis semua ikan dia ganggu...

ha...tengah buat apa tu...?? huhu....


Yang kawan tu lari...dia ikut...haih...

I geram....I quarantine kan dia semalam...
Ingat lepas balik kerja..nak masuk kan dalam akuarium semula...
tapi....alahai......mati la pulak...huhu...

so....tinggal sekor je la...tapi ikan guppy sihat wal'afiat..
kelakar....kuat makan...
makanan dia dah tentu dia makan...
makanan si Oren ni..sibuk dia nak makan...mulut awak tu dah la kecik...mana muat...nak masukkan juga makanan tu dalam mulut...sudahnya dia keluarkan balik makanan tu...hehe...

I balik kerja....mengadap ikan-ikan dulu...bagi makan...cakap-cakap sikit...baru buat menda lain..


Sekarang ni....tinggal sekor....nanti lah I carikan kawan tuk dia...buat masa ni takde masa nak ke IKIA...membusy...huhu...

Dia ni pun kelakar gak....pasir kat dasar akuarium ni habis dia usik...nanti lah...I share gambar projek yang dia buat eh... 

Mengada pun ye juga...tunggu makanan jatuh ke bawah...baru nak makan...kan lambat tu?
kadang-kadang I picitkan makanan dia supaya jatuh ke bawah...baru la nak makan...haih...manja terlebih kan?

Yang Guppy pun macam tu gak....bila I dok mengadap akuarium...semua sibuk tayang diri....dah kenal tuan barangkali.... (^_^)

I rasa sampai sini dulu...nanti I cerita lagi yupp....take care dear fwens...thanks sudi luangkan masa membaca kat sini... 


Wednesday, August 19, 2015

PENAWAR STRESS DI TEMPAT KERJA

Assalammualaikum..... (^_^)

Kat office dah ada ikan... (^_^)

I yang suggest nak bela ikan...Encik Boss approved.....lagi pun memang ada akuarium kosong dalam store..dari dok jadi tukun..tempat pengumpulan habuk..baik la di isi dengan ikan yer tak..? 


Shopping ikan.... I la yang sangat excited...
Antara kucing dan ikan? I prefer ikan....tenang je rasa bila tengok ikan-ikan berenang dalam air..


Ni la akuarium yang dah lama jadi tukun dalam store tu...huhu...
Pokok & Pump tu beli kat pet shop...beli sama-sama dengan ikan...


Abam Sado ni yang melayan I set up akuarium ni....huhu....
Tunjuk tangan je la eh....nanti gossip...payah lak nak menjawab...huhu...


Tadaaaa......hampir siap.... (^_^)


Ok...yang ni dah siap sepenuhnya...
Payah sikit nak snap gambar...sebab ikan-ikan ni laju sangat berenang....


Sangat melegakan lagi-lagi bila stress....bunyi air pun dah menenangkan...bila tengok ikan-ikan ni berenang....double triple la tenang nye... (^_^)

Bila dengar je bunyi makanan...masing-masing tak tentu arah..yang ikan warna oren tu dah ready kat permukaan air tuk makan...yang lain standby kat bawah tunggu makanan jatuh...macam-macam perangai betul...sangat menghiburkan hati...

Ni yang sempai I rakam.... (^_^)

video


Ha..nanti I share ikan kat rumah pula yupp...

Ok lah....rasanya sampai di sini dulu...nanti...nanti I share cerita lagi yupp...
Take care dear fwens.... !! (^_^)



Thursday, August 06, 2015

CERITA RAYA 2015

Assalammualaikum.... (^_^)

Haih...dah nak habis raya dah kan...baru terhegeh-hegeh nak cerita pasal raya....

Ok lah....takde cerita best mana pun...dah tua-tua ni (tua sangat lah pulak rasanya...huhu) feel raya tu makin kurang lak....entah...

Meh I share sikit gambar raya tuk diabadikan dalam blog ni yupp..

Tema tahun ni... Biru..

So lagu raya favorite harus la Lagu Sepasang Kurung Biru yer tak...? heeee...

I ambil dari facebook je ni...
Family Biru... (^_^)


Tahun ni kami sembahyang raya di Masjid Selat Melaka...
saja je...sebab dah plan lepas solat...nak ber photo shoot..
tu yang terhasinya gambar ni... 

Sama je macam tahuan-tahun yang lepas....lepas solat raya....dalam jam 11 pagi tu baru lah kami bergerak ke Johor...

Tahun ni...alahai......dekat 5 jam perjalanan dari Melaka ke Johor....punya lah banyak kereta..tahun-tahun yang sudah tak ada la pulak macam ni...sengal punggung dok lama-lama..
dah berapa kali tido...tak sampai-sampai gak...huhu...

Dah petang baru sampai...so memang tak gerak ke mana lah...malam tu semua pengsan awal...tv ada cerita best?? best lagi tido...huhuhu...

esok tu baru nak jalan raya...


Wefie...... (^_^)
First stop....jenguk arwah Tok Tan dulu kat kubur...lepas tu...jalannn......


Hargailah mereka selagi mereka masih ada....jika dah tiada...Hari Raya pasti kurang serinya...betul tak...??



Rombongan Mak Kiah diteruskan....huhu....
Tahun ni....raya kat Johor tak lama....raya ke tiga dah balik Melaka...
Ye lah..masing-masing tak dpat cuti panjang..raya ke 5 dah start kerja oii...huhu...


Biskut raya tahun ni... Red Velvet Cookies...
Baru buat.....balang dah tinggal separuh...? huhu..
I buat satu round lagi....untuk raya... 


Nah...koleksi duit raya tahun ni....
Tak sangka you......dapat lagi duit raya...tak macam tahun-tahun sudah...

Orang ingat I student lagi...auuuuuu....terasa muda tau...huhuhu...

Alhamdulillah.... (^_^)

Rasanya..ini sahaja cerita raya tuk tahun ni....alhamdulillah....masih lagi diberi kesempatan untuk meraikan hari bahagia ni bersama keluarga tersayang...

Tahun depan...entah lah....if masih diberikan kesempatan...ada lah nanti... :)

Ok lah....sampai sini dulu...nanti kita cerita lagi ye...

Take care dear fwens... (^_^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...